Wykonanie
Za oknem piękna pogoda,
słonecznie, ciepło i zielono. Na talerzu dziś u mnie również zielono. Zupa
krem z zielonego groszku pochodzi z pewnej serialowej książki :) Jest pożywna i bardzo smaczna.Potrzebujemy:-
sałata masłowa,- mała
cebula,- 1op mrożonego
groszku,- ok.30 listków świeżej
mięty,- 1,2l
bulionu,- 30g
masła,- 30g
mąki,- 150ml
śmietany .
Sałatę umyć i podrzeć na kawałki, wrzucić do sporego garnka. Dodać umyte listki
mięty.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do
sałaty. Wrzucić do garnka
groszek. Zalać
bulionem i gotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 25 minut mieszając. Po tym czasie ściągnąć z ognia i zmiksować wszystko blenderem. Postawić ponownie na niewielkim ogniu.
Masło roztopić na patelni, wsypać
mąkę i podsmażyć. Nie dopuścić do zbrązowienia zasmażki. Zdjąć z ognia, wlać chochelkę gorącej zupy, zamieszać i wlać do całej zupy cały czas mieszając.
Śmietanę dodać w taki sam sposób (chochelka ciepłej zupy do
śmietany, a następnie do całego garnka zupy cały czas mieszając). Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z grzankami lub kulkami ptysiowymi, udekorować
śmietaną i liśćmi
miętki.