Wykonanie

SKŁADNIKI:1
jajko1 opakowanie
cukru wanilinowego1/2 opakowania
proszku do pieczenia3 łyżki
mąki z
amarantusa5-6 łyżek
mąki pszennej130 ml
śmietanki 30%1 i 1/2 szklanki
mleka2
jabłka (obrac i drobno posiekać)2 garści kwiatów akacjiPRZYGOTOWANIEWszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jednakże sami będziecie widzieć czy masa jest zbyt rzadka czy za gęsta wtedy dodajemy więcej
maki lub
mleka. Moja propozycja to tylko sugestia w ilości danych składników. Łyżki były czubate. Na głębokiej patelni rozgrzać
olej rzepakowy. Łyżka nakładać masę do
oleju i smażyć chwilę z obu stron. Uważajcie żeby nie przypalić bo wtedy będą niezjadliwe.





AKACJAKwiaty akacji należy zbierać kiedy są
młode na początku kwitnienia czyli przełomie maja i czerwca. Akacja posiada wspaniałe białe kwiaty i jest spotykana w Polsce dość często. Pochodząca z Ameryki Północnej została sprowadzona do Europy w XVI wieku i szybko się tu rozprzestrzeniła. Z kwiatów akacji przygotowuje się lecznicze napary, kąpiele oraz przeciery,
konfitury i
syropy (zwłaszcza dla dzieci). Świeże kwiaty można również dodawać do surówek, sałatek i wypieków a nawet smażyć w cieście i podawać na deser.Składniki odżywcze:olejek eteryczny,glikozydy,flawonoidy,biocydy,kwasy organiczneWłaściwości lecznicze:stany chorobowe nerek, pęcherza, dróg moczowych,zakażenie bakteryjne nerek,działa moczopędnie, żółciopędnie,wspomaga leczenie stanów reumatoidalnych i niewydolności krążenia,ma właściwości rozkurczające.



ŹRÓDŁA
WIEDZY:http://www.zdrowieinatura24.pl/akacja_303_0.htmlhttps://hipokrates2012.wordpress.com/2014/04/16/o-robinii-akacjowej-zwanej-potocznie-akacja/http://www.traditionalandwild.eu/pl/component/jevents/icalrepeat.detail/2012/04/30/53/9/kwiat-akacji-silnie-dzialajacy-syrop-na-kaszelhttp://www.naturaity.pl/artykul/235,robinia-akacjowa-zwana-potocznie-akacja.html#ad-image-0