ßßß Cookit - przepis na Pieczony Boczek w Piwie

Pieczony Boczek w Piwie

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości
1 główka czosnku polskiego
1 opakowanie majeranku
1 opakowanie czosnku granulowanego
10 liści laurowych
1 mała kostka masełka czosnkowego
1 butelka piwa pilzner
3/4 szklanki miodu pszczelego
1 słoiczek musztardy francuskiej
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki suszonej mieszanki greckiej
szczypta soli do peklowania
pieprz świeżo zmielony
Dratwa- do zawinięcia mięsa
Przygotowanie:
Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy oliwę, 1/2 opakowania majeranku, 1/2 opakowania suszonego czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki.
Umyte mięso smarujemy zawartością miseczki i wykładamy pokrojonymi w plasterkami ząbkami czosnku. Rzecz jasna ma być to strona bez skóry :)
Zawijamy mięso i owijamy je dratwa dość bardzo mocno. Zewnętrzną stronę leciutko oprószamy solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego mięsa smarujemy musztardą, miodem, masełkiem i opsypujemy pozostałymi przyprawami. Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc.
Proces pieczenia. - 200 --> 180 --> 150 stopni / góra i dół --> termoobieg
2 , 5 godziny.
1. Brytfankę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni z opcją góra i dół na 1,5 godziny. Pieczemy w brytfannie pod przykryciem - wtedy cały tłuszcz nam się zbiera. 2. Po upływie tego czasu, wyjmujemy brytfannę z mięsem z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Mięso oblewamy 400 ml piwa. Temp zmniejszamy do 150 i pieczemy z opcją góra i dół przez 45 minut, tak aby piwo nam wyparowało, jednocześnie co jakiś czas mięsko obracamy i polewamy tłuszczem z piwem. 3. Na ostatnie 15 minut temperatura 180 stopni i termoobieg co by nam się mięsko zarumieniło, po wcześniejszym wydobyciu całego tłuszczu z brytfanny.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/10/pieczony-boczek-w-piwie.html