Wykonanie
Składniki:2 kg
boczku wieprzowego - surowego, bez kości1 główka
czosnku polskiego1 opakowanie
majeranku1 opakowanie
czosnku granulowanego10
liści laurowych1 mała kostka masełka
czosnkowego1 butelka
piwa pilzner3/4 szklanki
miodu pszczelego1 słoiczek
musztardy francuskiej4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki suszonej mieszanki greckiejszczypta
soli do peklowania
pieprz świeżo zmielonyDratwa- do zawinięcia
mięsaPrzygotowanie:
Czosnek obieramy, a każdy ząbek kroimy na plasterki. Do małej miseczki dodajemy
oliwę, 1/2 opakowania
majeranku, 1/2 opakowania suszonego
czosnku i 2 łyżki greckiej suszonki.Umyte
mięso smarujemy zawartością miseczki i wykładamy pokrojonymi w plasterkami ząbkami
czosnku. Rzecz jasna ma być to strona bez skóry :)Zawijamy
mięso i owijamy je dratwa dość bardzo mocno. Zewnętrzną stronę leciutko oprószamy
solą, dosłownie tyci tyci. Kawał zrólowanego tudzież zawiniętego
mięsa smarujemy
musztardą,
miodem,
masełkiem i opsypujemy pozostałymi
przyprawami.
Mięsko bo brytwanki i tam leżakuje sobie całą noc.Proces pieczenia. - 200 --> 180 --> 150 stopni / góra i dół --> termoobieg2 , 5 godziny.1. Brytfankę umieszczamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni z opcją góra i dół na 1,5 godziny. Pieczemy w brytfannie pod przykryciem - wtedy cały tłuszcz nam się zbiera. 2. Po upływie tego czasu, wyjmujemy brytfannę z
mięsem z piekarnika i zdejmujemy pokrywę.
Mięso oblewamy 400 ml
piwa. Temp zmniejszamy do 150 i pieczemy z opcją góra i dół przez 45 minut, tak aby
piwo nam wyparowało, jednocześnie co jakiś czas
mięsko obracamy i polewamy tłuszczem z
piwem. 3. Na ostatnie 15 minut temperatura 180 stopni i termoobieg co by nam się
mięsko zarumieniło, po wcześniejszym wydobyciu całego tłuszczu z brytfanny.
Smacznego !!!