Wykonanie
Przepis ten dostała moja Mama od mojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić.
Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone, co często się zdarza w przypadku obróbki cieplnej
schabu. Dzisiaj zatem ja polecam tę pyszna domową
wędlinkę, pracy przy niej niewiele, choć efekt końcowy wymaga trochę czasu.

Składniki:1,5 kg
schabu wieprzowego b/k
Przyprawy:4-7 ziarenek
ziela angielskiego2
liście laurowe3-4
goździki1 gałązka
rozmarynu1,/2
papryczki chili ( można pominąć, smak
mięsa będzie łagodniejszy)4 ząbki
czosnku2 gałązki
lubczyku (
magi)4 łyżeczki
majeranku1,5 łyżeczki
soli
Sposób przygotowania:Wszystkie
przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej
wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej zalewy włożyć
schab, szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyjąć, postawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć ognień i parzyć przez 10 minut. Wyłaczyć gaz i pozostawić
mięso wraz z
wywarem do ostygnięcia. Ponownie przykryć i wstawiś do lodówki na kolejne 24 godziny.Następnego dnia powtórzyć czynność z dnia poprzedniego, a gdy
mięso w wywarze całkowicie ostygnie , wyjąć i podawać.
Mięso w
sumie się wolnitko gotuje przez 20 minut. Proces parzenia trwa jednak dłużej, bo
schab leżakuje w wywarze aż do ostygnięcia po każdym gotowaniu.
Mięso jest soczyste, co w przypadu
schabu nie zawsze jest osiągalne. Goraco polecam ten sprawdzony przepis i życzę smacznego.