ßßß Cookit - przepis na Schab parzony do chleba

Schab parzony do chleba

nazwa

Wykonanie

Przepis ten dostała moja Mama od mojej Cioci, która go wielokrotnie wykorzystywała i mogła nam szczerze polecić. Mięso tak przygotowane jest delikatne i absolutnie nie przesuszone, co często się zdarza w przypadku obróbki cieplnej schabu. Dzisiaj zatem ja polecam tę pyszna domową wędlinkę, pracy przy niej niewiele, choć efekt końcowy wymaga trochę czasu.
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego b/k
Przyprawy:
4-7 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3-4 goździki
1 gałązka rozmarynu
1,/2 papryczki chili ( można pominąć, smak mięsa będzie łagodniejszy)
4 ząbki czosnku
2 gałązki lubczyku ( magi)
4 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy wrzucić do garnka, zalać 1,5 l zimnej wody i zagotować. Po zagotowaniu przestudzić. Do tak przygotowanej zalewy włożyć schab, szczelnie przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć, postawić na gaz, zagotować. Zmniejszyć ognień i parzyć przez 10 minut. Wyłaczyć gaz i pozostawić mięso wraz z wywarem do ostygnięcia. Ponownie przykryć i wstawiś do lodówki na kolejne 24 godziny.
Następnego dnia powtórzyć czynność z dnia poprzedniego, a gdy mięso w wywarze całkowicie ostygnie , wyjąć i podawać. Mięso w sumie się wolnitko gotuje przez 20 minut. Proces parzenia trwa jednak dłużej, bo schab leżakuje w wywarze aż do ostygnięcia po każdym gotowaniu.
Mięso jest soczyste, co w przypadu schabu nie zawsze jest osiągalne. Goraco polecam ten sprawdzony przepis i życzę smacznego.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/schab-parzony-do-chleba.html