Wykonanie
Zapraszam na pyszny karczek duszony w korzennym
piwie z dużą ilością
cebuli. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Smak i zapach nie do opowiedzenia, trzeba tego spróbowć.

Składniki:1 kg karczku b/k1 kg
cebuli0,5 l
piwa ciemnego korzennego1 czubata łyżka
miodusól i
pieprz do smaku5
goździków3-4 łyżki
oliwy2 łyżki
mąki
Sposób przygotowania:Karczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w
mące. Na patelni rozgrzać
olej i podsmażyć
mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować
piwo z
miodem i
goździkami. Dodać podsmażone
mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka
cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę.
Cebulą zrobi się mięciutka, puści
soki i powstanie z niej w połączeniu z
piwem mnóstwo pysznego sosu.

Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z
pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje kwestia gustu, jak zawsze. Życzę smacznego!