ßßß Cookit - przepis na Karczek duszony w miodzie i ciemnym piwie

Karczek duszony w miodzie i ciemnym piwie

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszny karczek duszony w korzennym piwie z dużą ilością cebuli. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Smak i zapach nie do opowiedzenia, trzeba tego spróbowć.
Składniki:
1 kg karczku b/k
1 kg cebuli
0,5 l piwa ciemnego korzennego
1 czubata łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
5 goździków
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Karczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować piwo z miodem i goździkami. Dodać podsmażone mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu.
Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje kwestia gustu, jak zawsze. Życzę smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/12/karczek-duszony-w-miodzie-i-ciemnym.html