ßßß
Składniki:1 kg karczku b/k1 kg cebuli0,5 l piwa ciemnego korzennego1 czubata łyżka miodusól i pieprz do smaku5 goździków3-4 łyżki oliwy2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:Karczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować piwo z miodem i goździkami. Dodać podsmażone mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu.
Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje kwestia gustu, jak zawsze. Życzę smacznego!