ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie

Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na kolejne szaszłyki, tym razem w bardzo smacznej i chyba mojej ulubionej orientalnej marynacie. Trzymam je w przyprawach stosunkowo długo, bo stają się zwyczajnie bardziej aromatyczne. Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam.
Zapraszam także na:
Szaszłyki drobiowe
Mini szaszłyczki z karczku
Składniki na 6 porcji:
600 g łopatki wieprzowej
150 g peklowanej słoniny
2 duże cebule
2 czerwone papryki
Składniki na marynatę:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
2 pokrojone gałązki zielonego czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki. Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.
Pieczemy przez 30-3 5 minut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i buraczki . Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/09/szaszyki-z-papryka-w-orientalnej.html