Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na kolejne szaszłyki, tym razem w bardzo smacznej i chyba mojej ulubionej orientalnej marynacie. Trzymam je w przyprawach stosunkowo długo, bo stają się zwyczajnie bardziej aromatyczne. Można jednak znacznie skrócić ten czas, danie będzie mniej aromatyczne, ale równie dobre...polecam.Zapraszam także na:Szaszłyki drobioweMini szaszłyczki z karczku

Składniki na 6 porcji:600 g
łopatki wieprzowej150 g peklowanej
słoniny2 duże
cebule2
czerwone paprykiSkładniki na marynatę:4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu ostrygowego2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżeczki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka startego
imbiru2 pokrojone gałązki zielonego
czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną
słoninę i wszystko umieścić w marynacie z w/w składników. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Paprykę i
cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie
mięso i warzywa.

Pieczemy przez 30-3 5 minut na grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane
ziemniaki sałatę z
vinegretem i
buraczki . Smacznego!