Wykonanie
W piątek tradycyjnie na obiad była u nas
rybka. Świeży
filet z dorsza zasługiwał na godne potraktowanie i myślę, że taż tak się stało. Aromaty przypraw i
pieczarki uduszone na masełku, dodały mu tylko splendoru w górowaniu na talerzu :) Jak to się już stało niepisaną tradycją został on podany z surówką z
kiszonej kapusty,

Składniki na 3 osoby:3
filety z dorsza1 gałązka
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki sproszkowanej
gorczycysól i
pieprz do smaku2
jajkamąka pszenna do panierowania
olej do smażeniaDodatkowo:5
pieczarek1 łyżka
masłasól
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć
solą,
pieprzem,
gorczycą i
tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić
jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać
mąkę.
Rybę panierować najpierw w
mące,
potem jajku i na koniec jeszcze raz w
mące. Na patelni dobrze rozgrzać
olej, wrzucić gałązkę
rozmarynu i ułożyć kawałki
ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć
pieczarki.
Rybę wyjąć z patelni i przełożyć do
grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z
kiszoną kapustą.

Smacznego !