Wykonanie
Tak go nazwałam, bo faktycznie po raz pierwszy robiłam pasztet na Wielkanoc. Przepis prosty, ale jakże smaczny. Z podanej ilości składników wyszły mi dwie foremki, z tym, że tę drugą zrobiłam bez
jajka, żeby pasztet mógł dłużej postać w lodówce.

Składniki:400 g
wątróbki drobiowe j300 g
łopatki wieprzowej1 średnia
bułka pszenna2
jajka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku2 sproszkowane
listki laurowe1/2 łyżeczki
majerankusól i
pieprz do smaku1 łyżka
masłaDodatkowo:3
jajka ugotowane na twardoSposób przygotowania:,
Wątróbkę, umyć, oczyścić i drobniutko pokroić.
Łopatkę przepuścić przez maszynkę do
mięsa razem z namoczoną i odciśniętą
bułką oraz podsmażoną na
maśle cebulką. Dodać do
wątróbki. Wbić
jajka, dodać
przyprawy i dokładnie wymieszać.

2 prostokątne foremki wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Do jednej na dno wyłożyć około 3 cm masy na pasztet i ułożyć
jajka, przykryć górną warstwą, tak, aby
jajka były zakryte, a nad nimi było też około 3 cm
mięsnej masy. Pozostałą część umieścić w drugiej foremce.

Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 170 C przez 35-40 minut. Podawać na zimno z ulubionymi dodatkami...u mnie biały
chrzan z
jajkiem i domowym
majonezem.

Smacznego!