ßßß
Gruszki w syropie:5 twardych gruszki100 g likieru pomarańczowego3/4 l wody20 dag cukrusok z połowy cytrynylaska wanilii4 goździkiszczypta cynamonuCiasto:6 jaj2 szklanki mąki1 szklanka cukru50 g likieru pomarańczowego2 łyżki olejuziarenka z laski wanilii (od gotowania gruszek)1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
Przygotowanie:Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście.Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera)Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4 gruszki.Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni C i piec przez ok 40 minut. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem. Podawać...Smacznego.