Wykonanie
Zapraszam na bardzo szybkie , proste i efektowne ciasto, które uświetni miłe niedzielne popołudnie po pysznym obiedzie. Zawiera ono
alkohol, ale dla osób mających dzieci proponuję go pominąć dodając w zamian np sok z
pomarańczy.
Gruszki w
syropie:5 twardych
gruszki100 g
likieru pomarańczowego3/4 l
wody20 dag
cukrusok z połowy
cytrynylaska wanilii4
goździkiszczypta
cynamonuCiasto:6 jaj2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru50 g
likieru pomarańczowego2 łyżki
olejuziarenka z
laski wanilii (od gotowania
gruszek)1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Przygotowanie:
Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać
wodą,
likierem, dodać
goździki,
laskę wanilii,
cynamon,
sok z cytryny i
cukier. Gotować ok 15 minut aż
owoce zmiękną.
Gruszki po ugotowaniu wyjąć z
syropu i odciąć końcówki u
spodu aby ładnie stały w cieście.
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać
likier,
olej, ziarenka
laski wanilii z gotowania
gruszek i jedną
gruszkę drobno pokrojoną.
Żółtka oddzielić od
białek i utrzeć z
cukrem, dodać do
mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić
białka na sztywno ze szczyptą
soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera)Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Przelać ciasto i powkładać po przekątnej pozostałe 4
gruszki.Ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 180 stopni C i piec przez ok 40 minut. Po wyjęciu przestudzić i posypać
cukrem pudrem. Podawać...Smacznego.