Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na
krewetki argentyńskie.Widzę, że w ostatnich miesiącach przepis na grillowane
krewetki argentyńskie cieszy się ogromną popularnością, zatem czas na coś nowego.Proponuję prosty i spektakularny przepis na
krewetki w aromatycznym
sosie pomidorowym z dodatkiem
białego wina i
bułki tartej.Wspaniałe danie obiadowe lub kolacyjne. Sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi.Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:8
krewetek argentyńskich1 ząbek
czosnkusol i
pieprz do smaku100 ml + 50 ml
białego wina20 ml
bułki tartej300 g
sosu pomidorowegochiliPrzygotowanie:Robimy centralnie cięcie na brzuchu, od ogona aż do głowy. Wyjmujemy delikatnie palcami czarne jelito.Możemy tego nie robić, przepis tego nie wymaga, bo po gotowaniu
krewetki są obierane na talerzu.Następnie wlewamy na patelnie trochę
oliwy, dodajemy rozgnieciony ząbek
czosnku i
chili, smażymy dopóki
czosnek się zeszkli.

Następnie dodajemy
krewetki.

Dodajemy 100 ml białego
wytrawnego wina i gotujemy minutę a nawet dwie z każdej strony, aż się zarumienią.Gdy
krewetki zarumienią się, wyciągamy je z patelni i odstawiamy na bok.Odparowujemy
alkohol i dodajemy
bułkę tartą.

Smażymy 30 sekund i dodajemy
pomidory,
chili oraz
pieprz i
sól.

Zalewamy reszt ą
białego wina.Gotujemy około dziesięciu minut (w zależności od tego, jakiej grubości jest
bułka tarta ).

Następnie dodajemy
krewetki i dusimy w sosie jeszcze przez kilka minut, kolejne 2-3 minuty na dużym ogniu a na koniec dodajemy
pietruszkę.Wyłączamy ogień i podajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)