Wykonanie
Znacie program "Ugotowani"? To ten, w którym kilka, wcześniej obcych sobie osób, przychodzi do siebie na kolacje. Najczęściej wylizują talerze do czysta, chwalą, jakie wszystko jest pyszne, a wracając do domu, kiedy już nie ma gospodarza, mówią, że jedzenie było tak okropne, że jeść się go nie dało... Najczęściej, chociaż oczywiście nie zawsze. Często, w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji, oglądam brytyjską wersję tego programu i ostatnio pojawiło się w nim takie o to danie. W zasadzie jako przystawka, ale jeśli podać je z
makaronem ryżowym, do sprawdzi się znakomicie jako lekki obiad.
Składniki (na 2 osoby lub jedną, która dużo je):- 200 g.
krewetek koktajlowych- duży ząbek
czosnku- 3-4 gwiazdki
anyżu-
papryczka chilli-
sos pomidorowy-
sól,
pieprz, ewentualnie ulubione
zioła-
oliwa z oliwekPrzygotowanie:Dno naczynia do zapiekania pokrywamy cienką warstwą
oliwy z oliwek. Kładziemy gwiazdki
anyżu i
papryczkę chilli. Jeśli chcemy, aby potrawa była
bardziej pikantna papryczkę rozcinamy na pół. Na samej górze układamy
krewetki i pokrywamy je zmiażdżonym
czosnkiem. Całość delikatnie solimy i
pieprzymy. Wszystko polewamy
sosem pomidorowym. Możemy go posypać ulubionymi
ziołami, ale ten krok można pominąć.
Krewetki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i zapiekamy przez 20 minut. Podajemy z
makaronem ryżowym.Smacznego!!