Wykonanie
Na weekend mam dla Was fajny przepis. Moja propozycja to słodko-kwaśny
mus czekoladowo truskawkowy.Klasyczny, puszysty, delikatny, mocno
czekoladowy mus,
truskawki w całości i lekko kwaskowaty
truskawkowy mus.Czy może być coś lepszego ?Myślę, że nie. Musicie przekonać się sami!Idealny deser dla wszystkich lubiących słodkości, cieszy oko i podniebienie.Zapraszam ;-)
Składniki na 4 -6 porcji(zależy jakie macie szklanki):
Mus czekoladowy:200 g
gorzkiej czekolady (o zawartości
kakao minimum 70 %)80 ml pełnotłustego
mleka4
białka z dużych
jajek1
żółtko z dużego
jajekMus
truskawkowy:400 g
truskawek40 g
cukru100 ml
wody12 g
żelatyny w p ł atkachDekoracja:około 12 małych
truskawek na szklankę(zależy wszystko od szklanki)Przygotowanie:Ubijamy
białka ze szczyptą
soli i wkładamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel
wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia
czekolady.
Dzięki temu
czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.W międzyczasie w garnku zagotowujemy
mleko.Zalewamy
czekoladę gorącym
mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C).Następnie dodajemy
żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w jednolitą całość.Kiedy masa jest już jednolita dodajemy ok. 1/3 masy
białkowej i mieszamy szybko trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę
białek, tym razem mieszając delikatnie.Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych
białek, które najpierw
miesza się powoli a później szybko.
Truskawki myjemy i tniemy na pół, częścią przeciętą układamy dookoła na brzegu szklanki.
Dodajemy powolutku
mus czekoladowy, następnie znowu układamy
truskawki a później znowu dodajemy
mus czekoladowy.
Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.W międzyczasie myjemy i odszypułkowujemy
truskawki, następnie miksujemy w blenderze.
Namaczamy
żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.
Wyciskamy
i dodajemy do gorącej
wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia
żelatyny .
Do musu
truskawkowego dodajemy rozpuszczon ą
żelatynę.Gdy
mus czekoladowy stężeje dodajemy mus
truskawkowy.
Następnie chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)