ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowo truskawkowy

Mus czekoladowo truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Na weekend mam dla Was fajny przepis. Moja propozycja to słodko-kwaśny mus czekoladowo truskawkowy.
Klasyczny, puszysty, delikatny, mocno czekoladowy mus, truskawki w całości i lekko kwaskowaty truskawkowy mus.
Czy może być coś lepszego ?
Myślę, że nie. Musicie przekonać się sami!
Idealny deser dla wszystkich lubiących słodkości, cieszy oko i podniebienie.
Zapraszam ;-)
Składniki na 4 -6 porcji(zależy jakie macie szklanki):
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70 %)
80 ml pełnotłustego mleka
4 białka z dużych jajek
1 żółtko z dużego jajek
Mus truskawkowy:
400 g truskawek
40 g cukru
100 ml wody
12 g żelatyny w p ł atkach
Dekoracja:
około 12 małych truskawek na szklankę(zależy wszystko od szklanki)
Przygotowanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia czekolady.
Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko.
Zalewamy czekoladę gorącym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C).
Następnie dodajemy żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w jednolitą całość.
Kiedy masa jest już jednolita dodajemy ok. 1/3 masy białkowej i mieszamy szybko trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę białek, tym razem mieszając delikatnie.
Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych białek, które najpierw miesza się powoli a później szybko.
Truskawki myjemy i tniemy na pół, częścią przeciętą układamy dookoła na brzegu szklanki.
Dodajemy powolutku mus czekoladowy, następnie znowu układamy truskawki a później znowu dodajemy mus czekoladowy.
Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.
W międzyczasie myjemy i odszypułkowujemy truskawki, następnie miksujemy w blenderze.
Namaczamy żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.
Wyciskamy
i dodajemy do gorącej wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny .
Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczon ą żelatynę.
Gdy mus czekoladowy stężeje dodajemy mus truskawkowy.
Następnie chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/05/mus-czekoladowo-truskawkowy.html