ßßß
Składniki na 4 -6 porcji(zależy jakie macie szklanki):Mus czekoladowy:200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70 %)80 ml pełnotłustego mleka4 białka z dużych jajek1 żółtko z dużego jajekMus truskawkowy:400 g truskawek40 g cukru100 ml wody12 g żelatyny w p ł atkachDekoracja:około 12 małych truskawek na szklankę(zależy wszystko od szklanki)Przygotowanie:Ubijamy białka ze szczyptą soli i wkładamy do lodówki.Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miseczki, następnie wstawiamy na gorącą kąpiel wodną. Cały czas mieszamy aż do momentu rozpuszczenia czekolady.
Dzięki temu czekolada ładnie i równomiernie topi się, a nie przypala.W międzyczasie w garnku zagotowujemy mleko.Zalewamy czekoladę gorącym mlekiem, cały czas mieszając trzepaczką, aby masa się połączyła i schłodziła (do ok. 40 stopni C).Następnie dodajemy żółtko cały czas mieszając aż wszystko połączy się w jednolitą całość.Kiedy masa jest już jednolita dodajemy ok. 1/3 masy białkowej i mieszamy szybko trzepaczką. Jak wszystko ładnie się połączy dodajemy resztę białek, tym razem mieszając delikatnie.Ponoć sekretem puszystego musu jest dzielenie tych białek, które najpierw miesza się powoli a później szybko.Truskawki myjemy i tniemy na pół, częścią przeciętą układamy dookoła na brzegu szklanki.
Dodajemy powolutku mus czekoladowy, następnie znowu układamy truskawki a później znowu dodajemy mus czekoladowy.
Chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.W międzyczasie myjemy i odszypułkowujemy truskawki, następnie miksujemy w blenderze.
Namaczamy żelatynę w bardzo zimnej wodzie przez 2 minuty.
Wyciskamy
i dodajemy do gorącej wody. Mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny .
Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczon ą żelatynę.Gdy mus czekoladowy stężeje dodajemy mus truskawkowy.
Następnie chłodzimy w lodówce przez 1-2 godziny.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)