Wykonanie
Dziś proponuję Wam kolejną drożdżówkę, w troszkę innym wydaniu.Wygląda jak gwiazda i wygląda obłędnie. Wydaje się skomplikowana w wykonaniu ale tak nie jest, to szybkie w przygotowaniu ciasto.Na youtubie można znaleźć wiele filmików na to ciasto ale jest ono przelożone nutellą.Ja postanowiłam zrobić z
dżemem, w końcu muszę jakos wykorzystać zrobiony przez mnie
dżem. A po za tym myślę, że z nutellą byłoby za słodkie, wolę zjeść nutellę prosto ze słoika tak jak robię od zawsze...smakuje lepiej.Wykorzystałam
dżem porzeczkowy, wspaniale łączy się ze słodkim
ciastem drodżowym.Zapraszam ;-)

Składniki:600 g
mąki2
jajka190 ml
mleka35 g
cukru45 g
masła10 g suchych
drożdżystarta skórka z jednej
cytrynydżem porzeczkowycukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej.
Drożdże i 1 łyżeczkę
cukru rozpuszczamy w
mleku. Odstawiamy, by zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy przez sitko.ą
skórkę z cytryny i na samym końcu dodajemy
drożdże z
mlekiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Mieszamy ciasto ok 20 min.Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe części.

Każdą część cienko rozwałkowujemy.

Na każdej częś ci kładziemy talerz i wycinamy
krąg.


Kładziemy pierwszy placek na wyłożonej papierem do pieczenia zamykanej formy o tej samej średnicy. Smarujemy go
dżemem, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.


Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu układamy ostatni krążek
drożdżowy.Brzegi ciasta lekko docisnąć. Na środku kładziemy szklankę i przyciskamy trochę. W ten sposób będzie wycisniety
krąg na środku.

Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków(najlepiej zacząć od 4 części, następnie dzielimy je na 8 i na 16), pozostawiając nie naciętą część od środka.

Rozpinamy formę i przekładmy razem z papierem do pieczenia na stolnicę.

Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2
razy.

Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo,

trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki łączymy dwoma brzegami. Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami.

Przekładmy razem z papierem do pieczenia na blaszkę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut.Upieczone ciasto oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)