ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa gwiazda

Drożdżowa gwiazda

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam kolejną drożdżówkę, w troszkę innym wydaniu.
Wygląda jak gwiazda i wygląda obłędnie. Wydaje się skomplikowana w wykonaniu ale tak nie jest, to szybkie w przygotowaniu ciasto.
Na youtubie można znaleźć wiele filmików na to ciasto ale jest ono przelożone nutellą.
Ja postanowiłam zrobić z dżemem, w końcu muszę jakos wykorzystać zrobiony przez mnie dżem. A po za tym myślę, że z nutellą byłoby za słodkie, wolę zjeść nutellę prosto ze słoika tak jak robię od zawsze...smakuje lepiej.
Wykorzystałam dżem porzeczkowy, wspaniale łączy się ze słodkim ciastem drodżowym.
Zapraszam ;-)
Składniki:
600 g mąki
2 jajka
190 ml mleka
35 g cukru
45 g masła
10 g suchych drożdży
starta skórka z jednej cytryny
dżem porzeczkowy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy, by zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy przez sitko.
ą skórkę z cytryny i na samym końcu dodajemy drożdże z mlekiem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Mieszamy ciasto ok 20 min.
Wyrobione, elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na 4 równe części.
Każdą część cienko rozwałkowujemy.
Na każdej częś ci kładziemy talerz i wycinamy krąg.
Kładziemy pierwszy placek na wyłożonej papierem do pieczenia zamykanej formy o tej samej średnicy. Smarujemy go dżemem, pozostawiając nieco wolnej przestrzeni od brzegu.
Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu układamy ostatni krążek drożdżowy.
Brzegi ciasta lekko docisnąć. Na środku kładziemy szklankę i przyciskamy trochę. W ten sposób będzie wycisniety krąg na środku.
Ciasto kroimy jak tort, na 16 kawałków(najlepiej zacząć od 4 części, następnie dzielimy je na 8 i na 16), pozostawiając nie naciętą część od środka.
Rozpinamy formę i przekładmy razem z papierem do pieczenia na stolnicę.
Każdy wycięty kawałek przekręcamy 2 razy.
Jeden kawałek w prawo, drugi w lewo,
trzeci w prawo, czwarty w lewo itd (patrz na zdjęciu). Przekręcone kawałki łączymy dwoma brzegami. Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami.
Przekładmy razem z papierem do pieczenia na blaszkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut.
Upieczone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/01/drozdzowa-gwiazda.html