Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować pyszną zupkę krem z topinamburu.Zupa ma niesamowitą teksturę. Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku.Ta zupa z topinambura,
ziemniaków,
szalotki i
anchois jest bardzo prosta.Doskonały pomysł na zimowy obiad.Zapraszam:-)

Składniki dla 4 osób:500 g topinamburu2 duże
ziemniaki(350 g)1
szalotka150 ml
śmietany4 fileciki
anchois1
cytryna30 g
masła1,5 litra
wodysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Wyciskamy
sok z cytryny i dodajemy do niego tak mniej więcej litra
wody. Obieramy i wrzucamy topinambur do
wody z
cytryną. Trzeba tak robić, przed każdym użyciem topinamburu, by doprowadzić do hydrolizy kłopotliwych oligosacharydów.Obieramy
ziemniaki i kroimy w kostkę.Obieramy i kroimy na drobno
szalotkę.Rozpuszczamy
masło w rondlu, dodajemy
anchois.

Mieszamy minutę i dodajemy
szalotkę. Smażymy parę minut.

Następnie dodajemy
ziemniaki,

topinambur i mieszamy minutę.

Dodajemy 1,5 litra
wody i gotujemy pod przykrywką 25 minut.

Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla. Doprawiamy
solą i
pieprzem i podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.Warto wiedzieć!O tym wartościowym warzywie
pisałam w poprzednim
poście, jeśli macie ochotę poczytać to zapraszam tutaj .Z apraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionCream of Jerusalem artichoke soupIngredients for 4 people :500 g Jerusalem artichokes2 large potatoes (350 g)1 shallot150 ml cream4 anchovy fillets1 lemon30 g of butter1 . 5 liters of watersalt and pepper to tasteP reparation:Squeeze the lemon juice and add a liter of water.Peel the Jerusalem artichokes and throw into the water with lemon.Before using the Jerusalem artichoke, we put Jerusalem artichoke into a bowl of water with the lemon juice for 3 to 5 minutes to bring about hydrolysis troublesome oligosaccharides.Peel the potatoes and cut into cubes.Peel and cut the shallots finely.Melt the butter in a saucepan, add the anchovies.Mix and add the shallots minute. Fry a few minutes.Then add the potatoes, Jerusalem artichokes and stir one minute.Add 1 . 5 liters of water and boil for 25 minutes.Sprinkle with freshly grated black pepper to
serve.
Serve and enjoy!