ßßß Cookit - przepis na Vellutata di topinambur czyli krem z topinamburu

Vellutata di topinambur czyli krem z topinamburu

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszną zupkę krem z topinamburu.
Zupa ma niesamowitą teksturę. Lekko kremowa i delikatna, a jednocześnie pełna smaku.
Ta zupa z topinambura, ziemniaków, szalotki i anchois jest bardzo prosta.
Doskonały pomysł na zimowy obiad.
Zapraszam:-)
Składniki dla 4 osób:
500 g topinamburu
2 duże ziemniaki(350 g)
1 szalotka
150 ml śmietany
4 fileciki anchois
1 cytryna
30 g masła
1,5 litra wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do niego tak mniej więcej litra wody. Obieramy i wrzucamy topinambur do wody z cytryną. Trzeba tak robić, przed każdym użyciem topinamburu, by doprowadzić do hydrolizy kłopotliwych oligosacharydów.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Obieramy i kroimy na drobno szalotkę.
Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy anchois.
Mieszamy minutę i dodajemy szalotkę. Smażymy parę minut.
Następnie dodajemy ziemniaki,
topinambur i mieszamy minutę.
Dodajemy 1,5 litra wody i gotujemy pod przykrywką 25 minut.
Po zdjęciu z palnika odstawiamy, by zupa trochę ostygła. Miksujemy całość partiami w blenderze. Miksujemy aż masa będzie gęsta, gładka i jednorodna. Przelewamy z powrotem do rondla. Doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy na średnim ogniu, by smaki się wymieszały.
Warto wiedzieć!
O tym wartościowym warzywie pisałam w poprzednim poście, jeśli macie ochotę poczytać to zapraszam tutaj .
Z apraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Cream of Jerusalem artichoke soup
Ingredients for 4 people :
500 g Jerusalem artichokes
2 large potatoes (350 g)
1 shallot
150 ml cream
4 anchovy fillets
1 lemon
30 g of butter
1 . 5 liters of water
salt and pepper to taste
P reparation:
Squeeze the lemon juice and add a liter of water.
Peel the Jerusalem artichokes and throw into the water with lemon.
Before using the Jerusalem artichoke, we put Jerusalem artichoke into a bowl of water with the lemon juice for 3 to 5 minutes to bring about hydrolysis troublesome oligosaccharides.
Peel the potatoes and cut into cubes.
Peel and cut the shallots finely.
Melt the butter in a saucepan, add the anchovies.
Mix and add the shallots minute. Fry a few minutes.
Then add the potatoes, Jerusalem artichokes and stir one minute.
Add 1 . 5 liters of water and boil for 25 minutes.
Sprinkle with freshly grated black pepper to serve.
Serve and enjoy!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/12/vellutata-di-topinambur-czyli-krem-z.html