Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś podzielę się z
Wami przepisem na tarteletki. Głównymi dodatkami są
karczochy i
bekon. Te wytrawne tarteletki okazały się tak smaczne, że zniknęły szybciutko. Smakują na ciepło i na zimno. Idealny pomysł na przystawkę na przyjęcie lub po prostu przed obiadem.Zapraszam ;-)

Składniki na 12 tartaletek:Na ciasto brisée:250 g
mąki130 g
masła100 ml
wodymasło i
mąka do wysmarowania foremekNadzienie:12 łyżeczek pesto z
karczochów12 łyżeczek
śmietanykarczochy z zalewy12 cienkich plastrów
bekonuDekoracja:
rukolaPrzygotowanie:Do miski miksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli oraz lodowatą
wodę i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt suche, dodajemy troszeczkę lodowatej
wody, ale dolewaj ją raczej małymi porcjami, po łyżce. W
sumie ja wlałam 100 ml
wody. Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.Schłodzone ciasto dzielimy na 12 części (jeśli przygotowujemy małe tarteletki) i każdą rozwałkowujemy kolejno na cienki placek. Formę do tartaletk smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy nim dno i boki formy, spód nakłuwamy widelcem). Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Przykrywamy pergaminem i obciążamy
fasolkami ceramicznymi albo
suchą fasolą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10-12 minut (powinny być leciutko złote). W międzyczasie szykujemy farsz. W
malej filiżance mieszamy pesto z
karczochów ze
śmietaną.

Odcedzamy
karczochy z zalewy. Napełniamy farszem wstępnie upieczone ciasto. Najpierw pesto z
karczochów ze
śmietaną,
karczochy i
bekon. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy tarteletki do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 15 minut, zależy od piekarnika. Wyciągamy z piekarnika i podajemy przybrane
rukolą.Warto wiedzieć !Jeśli nie macie pesto z
karczochów, możecie użyć pesto z
bazyli. Przepis znajdziecie tutaj .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionArtichokes and bacon tartelettesIngredients for 12 tartelettes:Pastry:250 g of
flour130 g of butter100 ml waterbutter and
flour to grease moldsFilling:12 teaspoons of pesto with artichokes12 teaspoons of creamartichokes with pickle12
thin slices of baconDecoration:arugulaPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the water. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 200°C. Remove the pastry from the fridge, knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Cut out 12 circles of dough, roll out the pastry of 12 mini tart pan.
Trim the edges.
Line with parchment paper and with weights. Place in oven for about 15 minutes. In the meantime, are preparing stuffing. In a small cup, mix pesto with artichokes and cream. Drain artichokes. Remove tartelettes from oven. Remove the pie weights. We fill pre-baked pie filling. First, artichoke pesto with cream, artichokes and bacon. Preheat an oven to 200 ° C and bake for about 15 minutes. Pull out of the oven and
serve garnished with arugula.