ßßß Cookit - przepis na Polędwica wieprzowa nadziewana słodkościami

Polędwica wieprzowa nadziewana słodkościami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepyszną polędwiczkę wieprzową. Ten przepis chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Inspiracją był moja ostatnia kolacja w Weronie w mojej ulubionej trattoria Amelia. To właśnie tam jadłampolędwicę. Danie bardzo łatwe do przygotowania, ktore pięknie prezentuje się na talerzu.
Zapraszam na przepyszną polędwiczkę wieprzową ;-)
Składniki:
500 g polędwicy wieprzowej w jednym kawałku
7 suszonych fig
40 g migdałów
40 orzechów laskowych
40 g pistacji
2 marchewki
2 cebule
5 ziemniaczków
250 wina białego
sol i pieprz do smaku
20 g masła
parę plastrów bekonu lub boczku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Cebulę, ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.
Rozcinamy mięso i rozkładamy je na desce,
przykrywamy plastikową folią i rozbijamy tłuczkiem ( tak by nie było zbyt grube ). Ja uzyłam do tego specjalnego wałka do mięsa.
Następnie ściągamy folie i układamy na mięsie najpierw figi pozniej, rozdrobnione migdały, pistacje i orzechy laskowe.
Zawijamy mięso tak jak roladę. Obwijamy sznurkiem.
Na roladzie kładziemy bekon lub boczek, w ten sposób mięso nie będzie suche. Do rondla dodajemy masło i smażymy parę minut polędwice do zrumienienia.
Dodajemy pokrojona cebulę, ziemniaki i marchewkę. Zalewamy winem.
Układamy na wierzchu polędwicy bekon lub boczek.
Wstawiamy rondel pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Przecinamy sznurek, kroimy na kawałki i podajemy z warzywkami oraz sosem, który pozostał po upieczeniu mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/02/poledwica-wieprzowa-nadziewana.html