Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepyszną polędwiczkę wieprzową. Ten przepis chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Inspiracją był moja ostatnia kolacja w Weronie w mojej ulubionej trattoria Amelia. To właśnie tam
jadłam tą
polędwicę. Danie bardzo łatwe do przygotowania, ktore pięknie prezentuje się na talerzu.Zapraszam na przepyszną polędwiczkę wieprzową ;-)

Składniki:500 g
polędwicy wieprzowej w jednym kawałku7 suszonych fig40 g
migdałów40
orzechów laskowych40 g
pistacji2
marchewki2
cebule5 ziemniaczków250
wina białegosol i
pieprz do smaku20 g
masłaparę plastrów
bekonu lub
boczkuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 200 °C.
Cebulę,
ziemniaki oraz
marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.

Rozcinamy
mięso i rozkładamy je na desce,

przykrywamy plastikową folią i rozbijamy tłuczkiem ( tak by nie było zbyt grube ). Ja uzyłam do tego specjalnego wałka do
mięsa.

Następnie ściągamy folie i układamy na
mięsie najpierw
figi pozniej, rozdrobnione
migdały,
pistacje i
orzechy laskowe.


Zawijamy
mięso tak jak roladę. Obwijamy sznurkiem.

Na roladzie kładziemy
bekon lub
boczek, w ten sposób
mięso nie będzie suche. Do rondla dodajemy
masło i smażymy parę minut
polędwice do zrumienienia.


Dodajemy pokrojona
cebulę,
ziemniaki i
marchewkę. Zalewamy
winem.

Układamy na wierzchu
polędwicy bekon lub
boczek.

Wstawiamy rondel pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Przecinamy sznurek, kroimy na kawałki i podajemy z warzywkami oraz sosem, który pozostał po upieczeniu
mięsa. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)