ßßß
Składniki:500 g polędwicy wieprzowej w jednym kawałku7 suszonych fig40 g migdałów40 orzechów laskowych40 g pistacji2 marchewki2 cebule5 ziemniaczków250 wina białegosol i pieprz do smaku20 g masłaparę plastrów bekonu lub boczkuPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. Cebulę, ziemniaki oraz marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.
Rozcinamy mięso i rozkładamy je na desce,
przykrywamy plastikową folią i rozbijamy tłuczkiem ( tak by nie było zbyt grube ). Ja uzyłam do tego specjalnego wałka do mięsa.
Następnie ściągamy folie i układamy na mięsie najpierw figi pozniej, rozdrobnione migdały, pistacje i orzechy laskowe.
Zawijamy mięso tak jak roladę. Obwijamy sznurkiem.
Na roladzie kładziemy bekon lub boczek, w ten sposób mięso nie będzie suche. Do rondla dodajemy masło i smażymy parę minut polędwice do zrumienienia.
Dodajemy pokrojona cebulę, ziemniaki i marchewkę. Zalewamy winem.
Układamy na wierzchu polędwicy bekon lub boczek.
Wstawiamy rondel pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Przecinamy sznurek, kroimy na kawałki i podajemy z warzywkami oraz sosem, który pozostał po upieczeniu mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)