Wykonanie
Scroll down for EnglishCrostata to taka klasyczna włoska
tarta. Dziś podaje Wam przepis na klasyczną włoską tartę z kratką.Nie ulega wątpliwości, jedno z moich ulubionych! Ciasto smaczne i przede wszystkim łatwe do zrobienia.Ten przepis zdecydowanie do takich należy .Nie potrzebne są żadne specjalne narzędzia, oczywiście możemy użyć miksera, aby ułatwić sobie pracę lub możemy wyrabiać ręcznie, tak jak to robiły nasze babcie.Wkorzystałam nadzienie dość klasyczne,
dżem porzeczkowy, Wy możecie użyć Waszego ulubionego.
Tarta jest idealnym
ciastem na pyszne niedzielne śniadanie.To taka kwintesencja zimowego deseru. Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie!

Składniki na formę o średnicy 27 cm:300 g
mąki130 g
cukru2
żółtka150 g
masla roślinnego1
dżemstarta skórka z jednej
cytrynyjajko do smarowaniaPrzygotowanie:Do miski malaksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy
cukier.

Mieszamy i dodajemy
skórkę z cytryny do smaku ciasta. Następnie wlewamy
żółtka i szybko mieszamy wszystko.

Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.

Smarujemy
masłem okrągłą formę i posypujemy
mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wylozenie formy, natomiast 1/3 na kratkę. Większą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Wierzch smarujemy
dżemem.

Następnie z pozostałego ciasta robimy kratkę na tarcie.


Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym
jajkiem. Tartę wkładamy do pieca na 45 minut (temperatura 180 stopni). Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy
cukrem pudrem.Prymitywna i urokliwa, prosta w wykonaniu i pyszna!Dla mnie to
tarta idealna:)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian crostataIngredients:300 g of
flour130 g of sugar2 egg yolks150 g of butter1 currant jamgrated zest of 1 lemonegg spreadsPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and lemon zest. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 180°C. Remove the pastry from the fridge, 2/3 of the dough the ball and knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Spread currant jam on the bottom of the crostata. Use the left pastry to decorate the crostata with intertwined strips. Beat egg and spread over top. Bake the
cake for about 45 minutes, until golden brown. Draw from the oven and sprinkle with powdered sugar. Let cool before serving.