ßßß
Składniki na formę o średnicy 27 cm:300 g mąki130 g cukru2 żółtka150 g masla roślinnego1 dżemstarta skórka z jednej cytrynyjajko do smarowaniaPrzygotowanie:Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy cukier.
Mieszamy i dodajemy skórkę z cytryny do smaku ciasta. Następnie wlewamy żółtka i szybko mieszamy wszystko.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Smarujemy masłem okrągłą formę i posypujemy mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wylozenie formy, natomiast 1/3 na kratkę. Większą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Wierzch smarujemy dżemem.
Następnie z pozostałego ciasta robimy kratkę na tarcie.
Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym jajkiem. Tartę wkładamy do pieca na 45 minut (temperatura 180 stopni). Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.Prymitywna i urokliwa, prosta w wykonaniu i pyszna!Dla mnie to tarta idealna:)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionItalian crostataIngredients:300 g of flour130 g of sugar2 egg yolks150 g of butter1 currant jamgrated zest of 1 lemonegg spreadsPreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or whisk, flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and lemon zest. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 180°C. Remove the pastry from the fridge, 2/3 of the dough the ball and knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round cake tin. Spread currant jam on the bottom of the crostata. Use the left pastry to decorate the crostata with intertwined strips. Beat egg and spread over top. Bake the cake for about 45 minutes, until golden brown. Draw from the oven and sprinkle with powdered sugar. Let cool before serving.