Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam podać przepis na serduszkową tartę przykrytą.Nie ulega wątpliwości, tarty należą do moich ulubionych ciast! Często zmieniam farsz i wykonanie. Tym razem zrobiłam tartę przykrytą i w cieście wykroiłam serduszka. Akurat na przyjęcie znajomych, którzy obchodzili rocznicę ślubu. Wy możecie wykroić inne figury, np. gwiazdki na przyjęcie dla dzieci.Wykorzystałam nadzienie dość klasyczne,
dżem borówkowy, Wy możecie użyć Waszego ulubionego.Zachęcam do wypróbowania! Sami spróbujcie i napiszcie co o niej myślicie!

Składniki na formę o średnicy 27 cm:300 g
mąki130 g
cukru2
żółtka150 g
masła roślinnego1
dżem borówkowyparę kropli esencji waniliowej
białko do smarowaniaPrzygotowanie:Do miski malaksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli i zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę. Teraz dodajemy
cukier.

Mieszamy i dodajemy parę kropli esencji waniliowej do smaku ciasta. Następnie wlewamy
żółtka i szybko mieszamy wszystko.Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.

Smarujemy
masłem okrągłą formę i posypujemy
mąką. Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/5 ciasta użyjemy na wylozenie formy, natomiast 3/5 na wierzch. Większą część delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.

Wierzch smarujemy
dżemem.

Wałkujemy pozostałe ciasto i wykrawamy serduszka.

Przekładamy ciasto na formę, nadmiar ciasta usuwamy nożem.

Ciasto smarujemy pędzelkiem roztrzepanym
białkiem. Tartę wkładamy do pieca na 45 minut (temperatura 180 stopni). Po upłynnionym czasie wyciągamy z piekarnika i posypujemy
cukrem pudrem.Prymitywna i urokliwa, prosta w wykonaniu i pyszna!Dla mnie to
tarta idealna :-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionDelicious tart with heartsIngredients:300 g of
flour130 g of sugar2 egg yolks150 g butter1 blueberry jama few drops of vanilla essenceegg whitePreparation:Using a paddle attachment on a stand mixer or an electric hand mixer or
whisk,
flour, cold butter and pinch of salt. Knead until smooth and elastic. Add the sugar, the egg yolks and lemon zest. Knead into a ball, wrap in cling film and let it rest in the fridge for 60 minutes. Heat oven to 180°C. Remove the pastry from the fridge, 2/3 of the dough the ball and knead it, then roll out on a floured surface with a rolling pin. Roll out the pastry on the bottom of a round
cake tin. Spread currant jam on the bottom of the crostata. Use the left pastry to decorate the crostata with hearts. Beat egg and spread over top. Bake the
cake for about 45 minutes, until golden brown. Draw from the oven and sprinkle with powdered sugar. Let cool before serving.