Wykonanie
W ten weekend zrobiłam spaghetti alle vongole in cartoccio czyli spaghetti z
małżami w sakiewce folii aluminiowej pieczone w piekarniku. Jeden z moich ulubionych dań z udziałem
owoców morza. Spaghetti z
małżami zrobione w ten sposob są niezwykle aromatyczne i smakują wyśmienicie. To też doskonały sposób na pyszny i wykwintny obiad. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, ale trzeba być bardzo ostrożnym, jak gotujemy spaghetti, bo inaczej ryzykujemy przywieraniu ich do folii aluminiowej. Trzeba też wybrać dobrą
markę makaronu i bada ć gotowanie
makaronu.

Składniki dla 2 osób:1 kg
małży200 g spaghetti2 ząbki
czosnku5 listków
mięty1/2 szklanki białego
wytrawnego wina4 łyżki
oliwy z oliwek1 1/2 łyżki
czerwonego pieprzu w ziarnach
sólPrzygotowanie:Kupując
małże musicie zwrócić uwagę na ich zapach. Powinien był zapach morza, a nie rozkładającej się
ryby. Kiedy przyniesiecie
małże do domu a macie zamiar użyć ich dopiero na drugi dzień włóżcie je do lodówki.
Małże należy opłukać kilkakrotnie. Następnie moczymy je w osolonej, zimnej wodzie. Tak zostawiamy je na 2 godziny.
Małże wtedy samodzielnie oczyszczają się z ewentualnych pozostałości piasku. Rozdrobniamy
czerwony pieprzu w moździerzu.

Do rondla wlewamy
wino, dodajemy jeden lekko rozgnieciony ząbek
czosnku i pół łyżki
czerwonego pieprzu uprzednio rozdrobnionego w moździerzu.

Wrzucamy odcedzone z
wody małże. Przykrywamy przykrywką na parę minut.

Po jakiś 3 - 4 minutach lub do czasu kiedy
małże się otworzą. Ściągamy z ognia. Obieramy z muszelek, jak chcemy zostawiamy parę do dekoracji. Nie otwarte muszle wyrzucamy! Nie lekceważmy tej czynności - bardzo łatwo o zatrucie martwym
małżem! Po wyeliminowaniu muszelek, sączymy ostrożnie
wywar z garnka przez gazę, utrzymując wszystko ciepłe, nie do końca przechylając garnek, tak jeżeli został jakiś piasek nie przeleje on nam się. Gotujemy
makaron w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i wrzucamy
makaron do rondla w którym wcześniej gotowaliśmy
małże. Dodajemy
oliwę i doprawiamy obranym i zmiażdżonym drugim ząbkiem
czosnku. Dodajemy 10 łyżek
wywaru z gotowania
małży, liście
mięty, które wcześniej zostały umyte, wysuszone i pocięte oraz resztę rozdrobnionego w moździerzu
czerwonego pieprzu.

Dodajemy
małże i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.

Szykujemy dwa arkusze z folii aluminiowej i dzielimy spaghetti wyciągając wczesniej
czosnek.

Zamykamy całość uszczelniając dobrze krawędzie i starannie układając arkusze na blasze.

Pieczemy w temperaturze 250 ° C przez 5 minut. Po czym wyciągamy z pieca i otwieramy sakiewki, dodajemy po łyżce
oliwy na arkusz i dwie łyżki
wywaru, w ten sposób nasze spaghetti nie będą suche. Serwujemy nasze spaghetti na talerzu w arkuszu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)