ßßß
Składniki:360 g mąki 0040 g gorzkiego kakao4 jajka3 g soliopcjonalnie 10 ml wodymąka do wałkowaniaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, kakao, rozbite jajka, s ó l i zaczynamy wyrabiać.
Dodajemy niewielk ą ilość wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodn ą masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Po czasie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.Czekoladowe ciasto makaronowe przepuszczamy przez maszynę z nakładką pappardelle.
Jeśli nie macie maszynki do makaronu, robimy ręcznie. Partie ciasta kroimy na kawałki. Pracujemy z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkujemy je, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 1 mm. Można robić to ręcznie, jednak mając maszynkę robimy to szybciej.Podsypujemy blat i ciasto mąką. Następnie dzielimy placek na pół, obsypujemy dodatkowo mąką i składamy jeszcze na pół, i powtarzamy jeszcze raz, czyli obsypujemy mąką i jeszcze raz składamy na pół.W zaleznosci jaki format makaronu chcemy uzyskać, kroimy na odpowiedniej szerokości paski : tagliolini 2 - 3 mm, tagliatelle 6 - 8 mm, fettuccine 1 cm, pappardelle 1.5 - 3 cm. Ja tym razem miałam ochotę na pappardelle.Pocięty makaron podsypujemy mąką i roztrząsamy, aby się nie posklejał lub wieszamy na wieszaku do ubrań. Zostawiamy na 60 minut. Jeśli nie mamy zamiaru używać makaronu w tym samym dniu możemy go lekko podsuszyć, uformować luźne gniazda i przechowywać parę dni w lodówce. Możemy też partiami makaron zamrozić. Później zamrożony wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.Jesli chcecie zobaczy ć jak si ę robi makaron pappardelle r ę cznie, pisa ł am tutaj .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionFresh Pappardelle ChocolateIngredients:360 g flour 0040 g bitter cocoa4 eggs3 grams of saltoptional 10 ml of waterflour for rollingDirections:In a bowl pour the flour, cocoa, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. I use a hand crank pasta machine but if you don’t have one you can always roll it out with a rolling pin.Get your pasta machine out. Put it on its widest setting. Flour your bench a little. Halve the dough, leaving one half covered in cling-film. Use your palm and fingers to work the dough into a flattened, plate-like shape. It does not have to be precise by any means. Run the shape through the first setting on your machine. Notch it up to 2 and run it through that. Fold into a rectangular shape and run it through 1 again, then 2. Repeating this process several times on the widest setting to get an evenly textured sheet. Flour each side of the dough. I tend to do it 5 times. If the pasta rips while using the pasta machine, don't worry, just fold it back into a rectangle and feed it through the widest setting again. Sprinkle the pasta with a small amount of flour (just enough to stop it from sticking). Fold the pasta in half, from the long edge. Do this again, then again. You should now have a small-ish rectangle of pasta. Use a knife or pasta cutter to cut strips 1,5 cm wide. Unfold each strip and hang them a couple of coat hangers, which is a great idea, but I have a bench with a towel rail that works perfectly. Let the pasta dry whilst you repeat the procedure for the other half of your dough.