Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym zaproponować coś innego -
makaron czekoladowy. Już od dłuższego czasu, chciałam go zrobić.Kilka miesięcy temu,
jadłam w restauracji i od tamtej
pory chodził mi pomysł po głowie.Wiem, że może wydawać się
dziwny, ale
makaron czekoladowy to klejnot gastronomii !Wystarczy przezwyciężyć początkową nieufność ! Wygląda może niekonwencjonalnie, ale jest pyszny i jednocześnie prosty w wykonaniu.Kombinacji
sosów jest dużo, są proste, ale o nich już w innych postach.Nie wiem, czy w Polsce jest możliwością znalezienie
makaronu czekoladowego w sklepie.Przepis na domowy
makaron, jednak jest bardzo prosty, zatem, jeśli masz pół godziny czasu, by poświęcić się w kuchni, możesz spróbować zrobić go w domu, a wynik z pewnością będzie wyjątkowy! Smakowi domowego
makaronu niewiele rzeczy może dorównać.Zapraszam ;-)

Składniki:360 g
mąki 0040 g gorzkiego
kakao4
jajka3 g
soliopcjonalnie 10 ml
wodymąka do wałkowaniaPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę,
kakao, rozbite
jajka, s ó l i zaczynamy wyrabiać.

Dodajemy niewielk ą ilość
wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodn ą masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.

Po czasie przekładamy je na stolnicę posypaną
mąką.
Czekoladowe ciasto
makaronowe przepuszczamy przez maszynę z nakładką pappardelle.

Jeśli nie macie maszynki do
makaronu, robimy ręcznie. Partie ciasta kroimy na kawałki. Pracujemy z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkujemy je, minimalnie podsypując
mąką, na grubość około 1 mm. Można robić to ręcznie, jednak mając maszynkę robimy to szybciej.Podsypujemy blat i ciasto
mąką. Następnie dzielimy placek na pół, obsypujemy dodatkowo
mąką i składamy jeszcze na pół, i powtarzamy jeszcze raz, czyli obsypujemy
mąką i jeszcze raz składamy na pół.W zaleznosci jaki format
makaronu chcemy uzyskać, kroimy na odpowiedniej szerokości paski : tagliolini 2 - 3 mm, tagliatelle 6 - 8 mm, fettuccine 1 cm, pappardelle 1.5 - 3 cm. Ja tym razem miałam ochotę na pappardelle.Pocięty
makaron podsypujemy
mąką i roztrząsamy, aby się nie posklejał lub wieszamy na wieszaku do ubrań. Zostawiamy na 60 minut. Jeśli nie mamy zamiaru używać
makaronu w tym samym dniu możemy go lekko podsuszyć, uformować luźne gniazda i przechowywać parę dni w lodówce. Możemy też partiami
makaron zamrozić. Później zamrożony wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.Jesli chcecie zobaczy ć jak si ę robi
makaron pappardelle r ę cznie,
pisa ł am tutaj .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionFresh Pappardelle ChocolateIngredients:360 g
flour 0040 g bitter cocoa4 eggs3 grams of saltoptional 10 ml of water
flour for rollingDirections:In a bowl
pour the
flour, cocoa, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous
mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. I use a hand crank pasta machine but if you don’t have one you can always roll it out with a rolling pin.Get your pasta machine out. Put it on its widest setting.
Flour your bench a little. Halve the dough, leaving one half covered in cling-film. Use your palm and fingers to work the dough into a flattened,
plate-like shape. It does not have to be precise by any means. Run the shape through the first setting on your machine. Notch it up to 2 and run it through that. Fold into a rectangular shape and run it through 1 again, then 2. Repeating this process several times on the widest setting to get an evenly textured sheet.
Flour each
side of the dough. I tend to do it 5 times. If the pasta rips while using the pasta machine, don't worry, just fold it back into a rectangle and feed it through the widest setting again. Sprinkle the pasta with a small amount of
flour (just enough to stop it from sticking). Fold the pasta in half, from the long edge. Do this again, then again. You should now have a small-ish rectangle of pasta. Use a knife or pasta cutter to cut strips 1,5 cm
wide. Unfold each strip and hang them a couple of coat hangers, which is a great idea, but I have a bench with a towel rail that works perfectly. Let the pasta dry whilst you repeat the procedure for the other half of your dough.