ßßß Cookit - przepis na Pappardelle al cacao czyli pappardelle czekoladowe

Pappardelle al cacao czyli pappardelle czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Dziś chciałabym zaproponować coś innego - makaron czekoladowy. Już od dłuższego czasu, chciałam go zrobić.
Kilka miesięcy temu, jadłam w restauracji i od tamtej pory chodził mi pomysł po głowie.
Wiem, że może wydawać się dziwny, ale makaron czekoladowy to klejnot gastronomii !
Wystarczy przezwyciężyć początkową nieufność ! Wygląda może niekonwencjonalnie, ale jest pyszny i jednocześnie prosty w wykonaniu.
Kombinacji sosów jest dużo, są proste, ale o nich już w innych postach.
Nie wiem, czy w Polsce jest możliwością znalezienie makaronu czekoladowego w sklepie.
Przepis na domowy makaron, jednak jest bardzo prosty, zatem, jeśli masz pół godziny czasu, by poświęcić się w kuchni, możesz spróbować zrobić go w domu, a wynik z pewnością będzie wyjątkowy! Smakowi domowego makaronu niewiele rzeczy może dorównać.
Zapraszam ;-)
Składniki:
360 g mąki 00
40 g gorzkiego kakao
4 jajka
3 g soli
opcjonalnie 10 ml wody
mąka do wałkowania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, rozbite jajka, s ó l i zaczynamy wyrabiać.
Dodajemy niewielk ą ilość wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodn ą masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.
Po czasie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Czekoladowe ciasto makaronowe przepuszczamy przez maszynę z nakładką pappardelle.
Jeśli nie macie maszynki do makaronu, robimy ręcznie. Partie ciasta kroimy na kawałki. Pracujemy z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkujemy je, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 1 mm. Można robić to ręcznie, jednak mając maszynkę robimy to szybciej.
Podsypujemy blat i ciasto mąką. Następnie dzielimy placek na pół, obsypujemy dodatkowo mąką i składamy jeszcze na pół, i powtarzamy jeszcze raz, czyli obsypujemy mąką i jeszcze raz składamy na pół.
W zaleznosci jaki format makaronu chcemy uzyskać, kroimy na odpowiedniej szerokości paski : tagliolini 2 - 3 mm, tagliatelle 6 - 8 mm, fettuccine 1 cm, pappardelle 1.5 - 3 cm. Ja tym razem miałam ochotę na pappardelle.
Pocięty makaron podsypujemy mąką i roztrząsamy, aby się nie posklejał lub wieszamy na wieszaku do ubrań. Zostawiamy na 60 minut. Jeśli nie mamy zamiaru używać makaronu w tym samym dniu możemy go lekko podsuszyć, uformować luźne gniazda i przechowywać parę dni w lodówce. Możemy też partiami makaron zamrozić. Później zamrożony wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.
Jesli chcecie zobaczy ć jak si ę robi makaron pappardelle r ę cznie, pisa ł am tutaj .
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Fresh Pappardelle Chocolate
Ingredients:
360 g flour 00
40 g bitter cocoa
4 eggs
3 grams of salt
optional 10 ml of water
flour for rolling
Directions:
In a bowl pour the flour, cocoa, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. I use a hand crank pasta machine but if you don’t have one you can always roll it out with a rolling pin.
Get your pasta machine out. Put it on its widest setting. Flour your bench a little. Halve the dough, leaving one half covered in cling-film. Use your palm and fingers to work the dough into a flattened, plate-like shape. It does not have to be precise by any means. Run the shape through the first setting on your machine. Notch it up to 2 and run it through that. Fold into a rectangular shape and run it through 1 again, then 2. Repeating this process several times on the widest setting to get an evenly textured sheet. Flour each side of the dough. I tend to do it 5 times. If the pasta rips while using the pasta machine, don't worry, just fold it back into a rectangle and feed it through the widest setting again. Sprinkle the pasta with a small amount of flour (just enough to stop it from sticking). Fold the pasta in half, from the long edge. Do this again, then again. You should now have a small-ish rectangle of pasta. Use a knife or pasta cutter to cut strips 1,5 cm wide. Unfold each strip and hang them a couple of coat hangers, which is a great idea, but I have a bench with a towel rail that works perfectly. Let the pasta dry whilst you repeat the procedure for the other half of your dough.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/10/pappardelle-al-cacao-czyli-pappardelle.html