Wykonanie
Scroll down for EnglishDziś chciałabym Wam zaproponować przygotowanie następnego przepisu na świeży
makaron - paglia e fieno. W dosłownym tłumaczeniu na polski to słoma i siano. Nazwa pochodzi od mieszaniny dwóch
makaronów, zielonego(zieleń pochodzi od
szpinaku) i żółtego. Ta cecha sprawia, że są atrakcyjne, nawet jeśli przyprawione tylko
masłem.Pasta paglia e fieno ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, kombinacji
sosów jest wiele, są proste, ale o nich już w następnych postach.Nie wiem, czy w Polsce można znaleźć w sklepie
makaron paglia e fieno. Jak nie, to zapraszam na mój przepis paglia e fieno ;-)

Składniki na 1 kg
makaronu pasta e fieno:Zielony
makaron400 g
mąki 00120 g
szpinaku2
jajka2 g
solimąka do wałkowaniaŻółty
makaron400 g
mąki 004
jajka2 g
solimąka do wałkowaniaPrzygotowanie:Żółty
makaron:Do miski wsypujemy
mąkę, rozbite
jajka,
sól i zaczynamy wyrabiać.

Dodajemy niewielką ilość
wody, na tyle, aby uzyskać gładką i jednorodną masę. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Po czasie przekładamy je na stolnicę posypaną
mąką. Ciasto
makaronowe przepuszczamy przez maszynę z nakładką pappardelle. Jeśli nie macie maszynki do
makaronu, robimy ręcznie. Partie ciasta kroimy na kawałki. Pracujemy z jedną częścią ciasta (reszta pozostaje pod folią), rozwałkujemy je, minimalnie podsypując
mąką, na grubość około 1 mm. Można robić to ręcznie, jednak mając maszynkę robimy to szybciej. Podsypujemy blat i ciasto
mąką. Następnie dzielimy placek na pół, obsypujemy dodatkowo
mąką i składamy jeszcze na pół, i powtarzamy jeszcze raz, czyli obsypujemy
mąką i jeszcze raz składamy na pół.W zaleznosci jaki format
makaronu chcemy uzyskać, kroimy na odpowiedniej szerokości paski : tagliolini 2 - 3 mm, tagliatelle 6 - 8 mm, fettuccine 1 cm, pappardelle 1.5 - 3 cm. Ja tym razem miałam ochotę na pappardelle.Pocięty
makaron podsypujemy
mąką i roztrząsamy, aby się nie posklejał lub wieszamy na wieszaku do ubrań. Zostawiamy na 60 minut. Jeśli nie mamy zamiaru używać
makaronu w tym samym dniu możemy go lekko podsuszyć, uformować luźne gniazda i przechowywać parę dni w lodówce. Możemy też partiami
makaron zamrozić. Później zamrożony wrzucamy bezpośrednio na wrzątek.Jesli chcecie zobaczyć jak się robi
makaron pappardelle ręcznie,
pisałam tutaj .Zielony
makaron:Myjemy i osuszamy liście
szpinaku. Umieszczamy
szpinak w malakserze, dodajemy
jajka i miksujemy, aż wszystko będzie zmiksowane na gładko.



Następnie przelewamy do miski, dodajemy m ą k ę i wyrabiamy. Następnie postępujemy tak samo jak z
żółtym makaronem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionIngredients for 1 kg pasta paglia e fieno :Green pasta400 g
flour 00120 g of spinach2 eggs2 g of
flour for rollingYellow pasta400 g
flour 004 eggs2 g of
flour for rollingDirections:Yellow pastaIn a bowl
pour the
flour, broken eggs and salt. Knead with your hands until a smooth, silky and elastic dough forms. Adding a small amount of water, enough to get a smooth and homogeneous
mass. Wrap the ball of dough in plastic wrap and refrigerate for at least 60 minutes. I use a hand crank pasta machine but if you don’t have one you can always roll it out with a rolling pin.Get your pasta machine out. Put it on its widest setting.
Flour your bench a little. Halve the dough, leaving one half covered in cling-film. Use your palm and fingers to work the dough into a flattened,
plate-like shape. It does not have to be precise by any means. Run the shape through the first setting on your machine. Notch it up to 2 and run it through that. Fold into a rectangular shape and run it through 1 again, then 2. Repeating this process several times on the widest setting to get an evenly textured sheet.
Flour each
side of the dough. I tend to do it 5 times. If the pasta rips while using the pasta machine, don't worry, just fold it back into a rectangle and feed it through the widest setting again. Sprinkle the pasta with a small amount of
flour (just enough to stop it from sticking). Fold the pasta in half, from the long edge. Do this again, then again. You should now have a small-ish rectangle of pasta. Use a knife or pasta cutter to cut strips 1,5 cm
wide. Unfold each strip and hang them a couple of coat hangers, which is a great idea, but I have a bench with a towel rail that works perfectly. Let the pasta dry whilst you repeat the procedure for the other half of your dough.Green pastaWash and dry the spinach leaves. Place the spinach in a food processor, add the eggs and mix it until everything is blended smoothly.Then
pour into a bowl, add the
flour and knead. Then proceed in the same way as with yellow pasta.