Wykonanie
Pieczenie w skorupie
soli jest jednym z najstarszych i najbardziej zdrowych sposobów pieczenia żywności. Dzięki temu można uniknąć użycia rożnego rodzajów tłuszczów w trakcie pieczenia zachowując w ten sposob smak, lekkość i miękkość żywności. Wbrew temu, co może się wydawać, przygotowanie
ryby w skorupie
soli jest bardzo proste i nie wymaga dużo składników. Aby przygotować skorupę
soli w której będziemy piec, użyjemy
białek zmieszanych z
solą. Wiele osób używa
sól z
wodą przed pieczeniem, metoda ta ma jednak jedną wadę.Só l zwilżona obejmująca
rybę wysycha i tworzy pęknięcia w skorupie, w ten sposób żywność umieszczona w środku wysycha. Natomiast używając
białek skorupa nie pęka i
ryba zachowuje wszystkie aromaty.
Składniki na jedn ą
rybę:
okoń morski da 400 g500 g grubej
soli morskiej2 gałązki
rozmarynu2 gałązki
tymianku3 liście
szałwi2
liście laurowe1 starta skórka z jednej
cytryny2 małe ząbki
czosnku2
białkaPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Najpierw musimy wypatroszyć
rybę. Opłukujemy
rybę pod bieżącą
wodą. Siekamy wszystkie
zioła,
czosnek przeciskamy przez praskę i trzemy
skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko w małej miseczce, odstawimy łyżkę mieszanki, która użyjemy do wypełnienia brzucha
ryby.
Ubijamy
białka na pianę, aż będą sztywne.
Mieszamy z
ziołami,
czosnkiem i startą
skórka z cytryny.
Następnie dodajemy
sól i dobrze mieszamy razem.
Wypełnieniamy brzuch
ryby zio ł ami.
Kładziemy papier do pieczenia na blasze. Następnie kładziemy cienką warstwę naszej mieszaniny
białek i
soli. Następnie kładziemy nasza
rybę i przykrywamy resztą mieszaniny.
Lekko uklepujemy.
Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu usuwamy
rybę z pieca, niech odpocznie przez chwilę,
a następnie za pomocą małego młotka rozłupuję skorupę.
Poddajemy natychmiast.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)