Wykonanie
Scroll down for EnglishLubię mus z
białej czekolady, jednak po dwóch pierwszych łyżeczkach, mam dosyć. Jest za słodki. Z kolei ze
szparagami smakuje mi lepiej.
Słodycz czekolady ciekawie współgra ze
szparagami. Przepis, kt ó ry degustował am w znanej restauracji w Padwie, no i oczywiście musiałam go zrobić w domu, bo bardzo mi smakował;-)

Składniki na 4 porcje:200 g
białej czekolady3
białka1 żó ł tko1 łyżka
brandy2 łyżki
cukru50 gr białych
szparagówgorzkie
kakao do posypaniaPrzygotowanie:Myjemy
szparagi. Odcinamy twarde końcówki i obieramy. Gotujemy osoloną
wodę i gotujemy w niej 10 minut
szparagi. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miseczki z lodowatą
wodą. Następnie kroimy na małe kawałki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Gdy się rozpuści, odstawiamy aby przestygła. W tym czasie ubijamy
białka na sztywną pianę. W misce mieszamy
żółtko z
brandy, dodajemy ugotowane
szparagi i przestudzona
czekoladę. Na samym końcu dodajemy
białka i mieszamy
łopatką. Mus wykładamy do pucharków lub kieliszków i wkładamy do lodówki na parę godzin. Posypujemy
kakao.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English version.White chocolate mousse and asparagusIngredients for 4 servings:200 g of white chocolate1 egg yolk3 egg whites1 tablespoon
brandy2 tablespoons sugar50 gr of white asparagusbitter cocoa for sprinklingDirections:Clean and
trim asparagus. Put the asparagus into the pot and
pour the salt water. Cover and cook for ~10 minutes. Whip the egg whites until stiff peaks form. Melt chocolate using the double boiler mechanism (placing a heatproof pan over a pot of simmering water). Then remove and allow cooling a little. In a medium bowl,
whisk together egg yolk with
brandy, add the cooked asparagus and add to the melted chocolate. At the end add egg whites. Use a rubber spatula to stir and combine mixture. Divide into 4 glasses and refrigerate for 4 hours or overnight until just set. Sprinkle with cocoa.
Serve and enjoy!