ßßß Cookit - przepis na Mus z białej czekolady i szparagów

Mus z białej czekolady i szparagów

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Lubię mus z białej czekolady, jednak po dwóch pierwszych łyżeczkach, mam dosyć. Jest za słodki. Z kolei ze szparagami smakuje mi lepiej. Słodycz czekolady ciekawie współgra ze szparagami. Przepis, kt ó ry degustował am w znanej restauracji w Padwie, no i oczywiście musiałam go zrobić w domu, bo bardzo mi smakował;-)
Składniki na 4 porcje:
200 g białej czekolady
3 białka
1 żó ł tko
1 łyżka brandy
2 łyżki cukru
50 gr białych szparagów
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Myjemy szparagi. Odcinamy twarde końcówki i obieramy. Gotujemy osoloną wodę i gotujemy w niej 10 minut szparagi. Następnie odcedzamy i wrzucamy do miseczki z lodowatą wodą. Następnie kroimy na małe kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, odstawiamy aby przestygła. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. W misce mieszamy żółtko z brandy, dodajemy ugotowane szparagi i przestudzona czekoladę. Na samym końcu dodajemy białka i mieszamy łopatką. Mus wykładamy do pucharków lub kieliszków i wkładamy do lodówki na parę godzin. Posypujemy kakao.
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version.
White chocolate mousse and asparagus
Ingredients for 4 servings:
200 g of white chocolate
1 egg yolk
3 egg whites
1 tablespoon brandy
2 tablespoons sugar
50 gr of white asparagus
bitter cocoa for sprinkling
Directions:
Clean and trim asparagus. Put the asparagus into the pot and pour the salt water. Cover and cook for ~10 minutes. Whip the egg whites until stiff peaks form. Melt chocolate using the double boiler mechanism (placing a heatproof pan over a pot of simmering water). Then remove and allow cooling a little. In a medium bowl, whisk together egg yolk with brandy, add the cooked asparagus and add to the melted chocolate. At the end add egg whites. Use a rubber spatula to stir and combine mixture. Divide into 4 glasses and refrigerate for 4 hours or overnight until just set. Sprinkle with cocoa. Serve and enjoy!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/05/mus-z-biaej-czekolady-i-szparagow.html