ßßß
Składniki na 4 osoby:500 gr strozzapreti4 karczochy250 gr sera ricotty30 gr sera ricotty50 gr p ł atk ó w migdałowychpietruszka2 z ąbki czosnkusól i pieprz do smakuoliwyPrzygotowanie:Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy woda się gotuje, obieramy karczochy. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy, smażymy czosnek z pietruszka przez 1-2 minuty.
Dodajemy karczochy i pól szklanki wody, podduszamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy będą miękkie, a woda odparuje prawie do końca ściągamy z ognia. Płatki migdałowe i przypieczamy na patelni na złoty kolor, odkładamy, studzimy i siekamy na drobno .
W misce mieszamy ricottę z startym serem pecorino. Dodajemy połowę przypieczonych migdałów.
Wrzucamy makaron na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Następnie wrzucamy do miski z serem i mieszamy łopatką.
Przed podaniem wierzch posypujemy resztą migdałów .Warto wiedzieć !Makaron strozzapreti w dosłownym tł umaczeniu znaczy duszenie się księdza. … w necie wyczytałam, że pochodzenie tej nazwy jest nie znan e .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)