Wykonanie
Scroll down for EnglishUwielbiam przyjęcia czy imprezy. U znajomych czy u mnie. Spotykanie ze znajomymi, biesiadowanie przy
stole. Co jest lepsze?Jak zawsze lubię zrobić cos nowego, zaskoczyć gości.Tym razem rozpoczęłam kolacje tą przystawką. Prosta, szybka i niezmiernie efektowna.Zaskakuje formą podania, lekkością i wspaniałym smakiem!Kolorem przypomina
cappuccino. Polecam, efekt był zadowalający.

Składniki na 2 osoby:200 gr p rawdzików1
ziemniak1
szalotkaoliwa z oliwek25 ml
śmietan y
śmietana do udekorowania2 k awałki
szynki parmeńskiejs ó l i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek. Wrzucamy
szalotkę smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy go do
szalotki razem z
grzybami.

Zalewamy
wodą i przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki
woda się nie zagotuje.

W międzyczasie pieczemy na patelni kawałki
szynki parmeńskiej, tak aż wyjdą nam ładnie przypieczone.


Jak już cały płyn wyparuje, miksujemy
grzyby w blenderze ze
śmietaną.

Wlewamy do szklaneczek. Dodajemy
śmietanę, którą wcześniej lekko ubijamy. Poddajemy z
chipsem z
szynki parmeńskiej.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMushroom
CappuccinoIngredients for 2
cappuccino:200 gr boletus1 potato1 shallot
olive oil25 ml creamcream to decorate2 pieces of
Parma hamsalt and pepper to tasteDirections:Peel the shallot and chop finely. In a pan heat some
olive oil and add the shallot. Put shallot fry over medium heat for 3 minutes until glassy. Peel potato, wash and cut into small pieces. Bake until shallot is
very glassy, add the potato and mushrooms.
Pour water and cover with a lid. Cook 10 minutes, until the water does boil. In the meantime, bake a pan of
Parma ham pieces, until they come to us nicely browned. Cook until the water evaporates. Just cook down the sauce until it's thickened to your liking. Add mushrooms in a blender and pulse until finely ground. Process until smooth. Add cream and mix.
Pour into small glasses. Add cream, which is already slightly Whip.
Serve of
chips with
Parma ham.