Wykonanie
Zaczynam z cyklem przepisów z wyższej półki. We Włoszech mówią na to alta cucina, ja nazwę to "Stół z wyższej półki czyli jedzenie arystokratów".Prosty przepis, jeszcze prostsze wykonanie, a wizualnie prezentuje się bardzo ciekawie. Czy kto ś z Was zaprzeczy, ze sztuka jedzenia bywa teatralna i widowiskowa. Ja na pewno nie. Wypróbowałam, i efekt jest niewiarygodny. Przepis należy do Carlo Cracco jednego z najlepszych kucharzy W ł och.

Składniki dla 2 osób:
bułka tarta2
żółtka1 ł y żka
orzeszków piniowych1 ł y żka
rodzynek250 gr
świeżego szpinaku1 ł y żka
oliwysólolej z nasion do smażeniaPrzygotowanie:Dno foremek do muffinek obsypujemy
bułką tartą.

Oddzielamy
żółtka od
białek. Przechylamy większą część skorupki
jajka na bok, tak aby
żółtko pozostało w skorupce i zostało całe. Lepiej jest zrobić dwa
żółtka więcej bo może nam się nie udać. Umieszczamy starannie z wielką gracją i cierpliwością
żółtko na
bułce tartej.

Przykrywamy
żółtka bułką tartą i pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Ostrożnie wyjmujemy
żółtka z lodówki.
Orzeszki piniowe zrumieniamy na suchej patelni, cały czas je mieszając (uważaj, dość łatwo się przypalają). Odkładamy na talerz. Gotujemy lekko
szpinak na tej samej patelni z
oliwą i doprawiamy
solą. Łączymy
szpinak z orzeszkami piniowymi i
rodzynkami.

Żółtka ostrożnie wyciągamy z foremek i smażymy we wrzącym
oleju 30 sekund.



Posypujemy
żółtka sol ą i poddajemy na
szpinaku.