ßßß
Składniki dla 2 osób:bułka tarta2 żółtka1 ł y żka orzeszków piniowych1 ł y żka rodzynek250 gr świeżego szpinaku1 ł y żka oliwysólolej z nasion do smażeniaPrzygotowanie:Dno foremek do muffinek obsypujemy bułką tartą.
Oddzielamy żółtka od białek. Przechylamy większą część skorupki jajka na bok, tak aby żółtko pozostało w skorupce i zostało całe. Lepiej jest zrobić dwa żółtka więcej bo może nam się nie udać. Umieszczamy starannie z wielką gracją i cierpliwością żółtko na bułce tartej.
Przykrywamy żółtka bułką tartą i pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy żółtka z lodówki. Orzeszki piniowe zrumieniamy na suchej patelni, cały czas je mieszając (uważaj, dość łatwo się przypalają). Odkładamy na talerz. Gotujemy lekko szpinak na tej samej patelni z oliwą i doprawiamy solą. Łączymy szpinak z orzeszkami piniowymi i rodzynkami.
Żółtka ostrożnie wyciągamy z foremek i smażymy we wrzącym oleju 30 sekund.

Posypujemy żółtka sol ą i poddajemy na szpinaku.