ßßß Cookit - przepis na Smażone żółtko podawane na szpinaku

Smażone żółtko podawane na szpinaku

nazwa

Wykonanie

Zaczynam z cyklem przepisów z wyższej półki. We Włoszech mówią na to alta cucina, ja nazwę to "Stół z wyższej półki czyli jedzenie arystokratów".
Prosty przepis, jeszcze prostsze wykonanie, a wizualnie prezentuje się bardzo ciekawie. Czy kto ś z Was zaprzeczy, ze sztuka jedzenia bywa teatralna i widowiskowa. Ja na pewno nie. Wypróbowałam, i efekt jest niewiarygodny. Przepis należy do Carlo Cracco jednego z najlepszych kucharzy W ł och.
Składniki dla 2 osób:
bułka tarta
2 żółtka
1 ł y żka orzeszków piniowych
1 ł y żka rodzynek
250 gr świeżego szpinaku
1 ł y żka oliwy
sól
olej z nasion do smażenia
Przygotowanie:
Dno foremek do muffinek obsypujemy bułką tartą.
Oddzielamy żółtka od białek. Przechylamy większą część skorupki jajka na bok, tak aby żółtko pozostało w skorupce i zostało całe. Lepiej jest zrobić dwa żółtka więcej bo może nam się nie udać. Umieszczamy starannie z wielką gracją i cierpliwością żółtko na bułce tartej.
Przykrywamy żółtka bułką tartą i pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy żółtka z lodówki. Orzeszki piniowe zrumieniamy na suchej patelni, cały czas je mieszając (uważaj, dość łatwo się przypalają). Odkładamy na talerz. Gotujemy lekko szpinak na tej samej patelni z oliwą i doprawiamy solą. Łączymy szpinak z orzeszkami piniowymi i rodzynkami.
Żółtka ostrożnie wyciągamy z foremek i smażymy we wrzącym oleju 30 sekund.
Posypujemy żółtka sol ą i poddajemy na szpinaku.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/01/smazone-zotko-podawane-na-szpinaku.html