Wykonanie
Niby nic a tak cieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje im to co sama wymyśle lub po modyfikacji dość sporej. Wracając do
jajka to był czysty przypadek .
Składniki 2 porcje3
jajka1 łyżka
bułki tartejoliwa do smażenia
sólWykonanieDo miseczki wybijam jedno
jajko i widelcem rozbijam je , na talerz wsypuję
bułkę. Na ciepłą patelnię wybijam pozostałe
jajka ,uważając aby
żółtko nie pękło . Jak
białko zetnie się przekładam jako do miseczki z rozkłuconym
jajkiem a
potem obtaczam je w
bułce tartej i ponownie na patelnię . Waze aby tłuszcz na patelni był gorący,smażę z obydwóch stron do rumianej
bułki .U mnie lubią
żółtko ścięte dlatego minutkę dłużej smażę je . Chrupać je można na cieplo i na zimno