Wykonanie

Przepis jest łatwy, bardzo ładnie sie prezentuje na talerzu i smakuje wszystkim bez wyjątku!Składniki:Na ciasto :350 gr
mąki150 ml
mleka3 łyżki
oleju3
żółtka25 g świeżych
drożdżyy (lub 1 opakowanie instant)1 łyżka
cukrus ó lNa krem :150 gr cuk ru150 gr mas ł astarta
skórka cytrynyPrzygotowanie:
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy
cukier, zalewamy połową
mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż sie spienią.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba, rzadko piekę w niej
chleb, ponieważ wolę pieczony w piekarniku, ale za to zawsze wyrabiam w niej
ciasto drożdżowe.W tym jest rewelacyjna, ciasto jest wyrobione bardzo dobrze i dokładnie.Wsypujemy do maszynki
mąkę i
sól, dodajemy
olej,
drożdże,
żółtka i resztę
mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na ok. godzinę.W międzyczasie robimy krem. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i start ą skórk ą
cytryny, aż masa stanie się gładka i puszysta.Po godzinie wkładamy ciasto na arkusz papieru do pieczenia, wcześniej opraszamy
mąką i rozwałkujemy na grubość 8 mm.Smarujemy ciasto kremem. Rolujemy ciasto i kroimy na
kawa ł ki grubosci 3 -4 cm.Układamy je na formie wy ł
ożonej papierem do pieczenia, zostawiamy
między nimi odstępy.

Zostawiamy do ponownego wyrastania na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 200 st C, p ieczemy ok. 25 minut, obni ż amy temperat ur ę do 180 st C i pieczemy nast ę pne 25 minut. Jeżeli wierzch za mocno się spieka przykrywamy folią aluminiową.

Podajemy po jednej róży na talerzu.