Wykonanie
Kochana Mama uszczęśliwiła mnie wczoraj małym pudełkiem leśnych skarbów jakimi są
poziomki! To tak trudno dostępne
owoce, że gdy już je mamy, a co więcej jemy, wywołują wiele pozytywnych wspomnień i uczućDziś postanowiłam dodać je do budyniu, który „chodził mi po głowie” już od jakiegoś czasu, aż w końcu go zrobiłam. Można powiedzieć, że jest owsiany, bo z
mąką i
mlekiem owsianym . Za to w smaku naturalnie słodki z bardzo dojrzałym
bananem oraz aromatyczną
wanilią . Podany z przepysznymi
poziomkami, nugatową
białą czekoladą (wegańską oczywiście ;)) oraz chrupiącymi
nerkowcami
waniliowo-
bananowy budyń owsiany podany z
poziomkami,
nerkowcami oraz nugatową
białą czekoladąvanilla-
banana oat custard/pudding served with wild strawberries, cashews and white nougat chocolateSkładniki:szklanka
mleka owsianego (lub inne roślinne)

dojrzały
bananziarenka z
polowy laski waniliikopiasta łyżka
mąki ziemniaczanejkopiasta łyżka
mąki owsianejPołowę szklanki zagotować z
wanilią. Następnie dodać rozgniecionego
banana. W międzyczasie wymieszać
mąki z drugą połową szklanki. Dodać do gotującego się
bananowego mleka i dokładnie mieszać, gotować aż zgęstnieje – najlepiej trzepaczką. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Dziękuję bardzo za nominację do LBA Aleksandrze, odpowiadam na pytania 😉1. Jaka jest Wasza ulubiona
przyprawa do dań na słodko?
cynamon za swój aromat i
słodycz, którą dodaje daniom oraz
wanilia, która idealnie sprawdza się w wielu słodkich deserach, śniadaniach i nie tylko 😉2. Jakiego składnika nigdy nie użyliście w kuchni, choć bardzo byście chcieli? ostatnio poluję na zatar, chciałabym też bardzo spróbować temeph3. Danie, które udało się za pierwszym razem. owsianka! 😀4. Jaki macie stosunek do utrzymywania porządku lub też i nie podczas pichcenia? u mnie zawsze musi być porządek, może nie tyle co w trakcie, bo czasem pobrudzę ‚za dużo’, ale staram się utrzymywać kuchnie w czystości5. Kiedy odkryliście swoje kulinarne pasje? w gimnazjum, ale w zasadzie to zaczynałam już w podstawówce pichcić sama6. Kuchni jakiego
kraju najbardziej nie lubicie? hmmm… trudno mi wybrać, bo jeszcze nie poznałam wszystkich kuchni. nie przepadam za ciężkimi potrawami np. kuchni niemieckiej czy polskiej, kuchnia szkocka też raczej nie dla mnie i pewnie jeszcze wiele takich, które by mi nie zasmakowały.7. Jak wygląda idealne śniadanie? owsianka z dużą ilością
masła orzechowego <38. Dlaczego istnieją uchatki, a nie ma udomków? (pytanie na kreatywność, koledzy i koleżanki blogowicze!) haha, no to ciekawe pytanie… na które nie mam na razie pomysłu jak odpowiedzieć, ale może coś wpadnie mi do głowy 😀9.
Szpinak – na słodko czy wytrawnie? i tak i tak10. Jakie jest Wasze ulubione ciasto?
bananowe! <311. O jakiej książce kucharskiej marzycie? o jakieś zagranicznej wegańskiej książce kulinarnej, jest ich spoooroMiłego dnia!
