ßßß Cookit - przepis na Burak z kokosem, na zimno.

Burak z kokosem, na zimno.

nazwa

Wykonanie

Tofurniczek dziś sobie zaserwowałam. Nie jest pieczony ani gotowany. Zrobiłam go na zimno – z agarem . Kolor oraz smak uzyskałam z pomocą niezastąpionego buraka . Oczywiście zestawiłam go z kokosem, więc dodałam mleczko kokosowe oraz wiórki . Nie brakuje też aromatu wanilii, posmaku naturalnego kakao oraz słodyczy syropu klonowego . W środku można natrafić na kawałki orzechów laskowych, które również dodałam na wierzch. Smakował naprawdę wyjątkowo, lekki i delikatny – rozpływał się w ustach
buraczano-kokosowy tofurniczek na zimno z kakao i orzechami laskowym
beetroot-coconut tofu „cheesecake” with cocoa and hazelnuts
Składniki:
250g tofu naturalnego
mały, ugotowany i obrany burak
łyżka i pół syropu klonowego
mielona wanilia
łyżeczka naturalnego kakao
łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek mleczka kokosowego
łyżka wiórek kokosowych
orzechy laskowe (posiekane, dowolna ilość; lub inne)
1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody (tu: sojowe)
ok. 1/2 łyżeczki agaru
Wszystkie składniki, oprócz orzechów, mleka/wody i agaru, umieścić w misce lub blenderze i dokładnie zmiksować na gładki krem. Potem wmieszać posiekane orzechy. Następnie podgrzać agar w mleku lub wodzie i gdy zacznie gęstnieć (gotować się) dolać do gotowego kremu i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do dowolnego naczynia i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wskazówka – dla mnie to naturalne, ale myślę, że warto o tym wspomnieć, bo każdy ma inne podniebienie, swoje smaki – przyrządzając nie tylko ten tofurniczek, ale jakiekolwiek danie, ważne jest by próbować – wtedy wiemy czy jest już wystarczająco słodkie/słone czy może jeszcze czegoś nie dodać np. w tym wypadku więcej kakao czy syropu.
Nowy dzień, za oknem mroźno, aż się nie chce wychodzić z domu – czekam na słońce
Może dziś mała wycieczka? Jak to się mówi nauka nie zając, zawsze znajdę na nią czas, a podróżować bardzo lubię.
Miłego wtorku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/03/burak-z-kokosem-na-zimno.html