ßßß
kukurydziano-owsiany naleśnik z makiem i skórką cytrynową podany z pistacjowym „twarożkiem” tofu z wanilią oraz klonowym sosem malinowymcorn and oat flour pancake with poppy seeds and lemon peel served with pistachios tofu „cottege cheese” with vanilla and maple raspberry sauceSkładniki:naleśnik :3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki owsianejsuszona skórka z cytrynyłyżeczka mielonego makułyżka mielonego (złotego) siemienia lnianego1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 łyżeczki sody oczyszczonejWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć – wymieszać trzepaczką lub zmiksować – ma wyjść lekko płynna masa, by można było ją łatwo rozprowadzić. Całe ciasto przelać na patelnię – suchą lub delikatnie natłuszczoną olejem kokosowym (lub innym). Smażyć pod przykryciem. Gdy wierzch się lekko zetnie i pojawią się ‚bąbelki’ przewrócić naleśnika na druga stroną (można najpierw zsunąć na talerz). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
„twarożek” pistacjowy :garstka niesolonych, naturalnych pistacjiok. 150g tofu naturalnegołyżka syropu ryżowego (lub innego)łyżeczka płatków drożdżowychłyżka soku z cytrynymielona waniliaNajpierw zmielić pistacje, a następnie zmiksować je z pozostałymi składnikami. Powstały ‚twarożek’ przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki.sos : odmrożone maliny rozgniecione z łyżką syropu klonowegoW końcu weekend. Aż strach pomyśleć ile obowiązków mam na głowie! Czasu zdecydowanie za mało, ale ani odliczać ani narzekać nie będę tylko zabieram się do pracy. Bez wątpienia przewiduję przerwę na relaks i pyszny obiad 😉Udanego weekendu!