Wykonanie
Jak zrobić naleśnika w wersji XXL ? Wylać całe ciasto naleśnikowe na patelnie!Tak też dziś rano zrobiłam – kukurydziano-owsiane ciasto na naleśniki z
makiem oraz
skórką z cytryny przelałam na patelnię i w ten sposób powstał puszysty i delikatny naleśniki vel placek . Nadziałam go, przygotowanym już wieczorem, by smaki idealnie się połączyły,
pistacjowym ‚twarożkiem’
tofu z
wanilią . Oczywiście nie może zabraknąć
owoców, więc na koniec całość polałam słodkim klonowym sosem z letnich
malin . Na ‚leniwy’ sobotni poranek to jedno z najlepszych śniadań

kukurydziano-owsiany naleśnik z
makiem i
skórką cytrynową podany z
pistacjowym „twarożkiem”
tofu z
wanilią oraz klonowym
sosem malinowymcorn and oat
flour pancake with poppy seeds and lemon peel served with pistachios
tofu „cottege cheese” with vanilla and maple raspberry sauceSkładniki:naleśnik :3 łyżki
mąki kukurydzianej

2 łyżki
mąki owsianejsuszona
skórka z cytrynyłyżeczka mielonego
makułyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć – wymieszać trzepaczką lub zmiksować – ma wyjść lekko płynna masa, by można było ją łatwo rozprowadzić. Całe ciasto przelać na patelnię – suchą lub delikatnie natłuszczoną
olejem kokosowym (lub innym). Smażyć pod przykryciem. Gdy wierzch się lekko zetnie i pojawią się ‚bąbelki’ przewrócić naleśnika na druga stroną (można najpierw zsunąć na talerz). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

„twarożek”
pistacjowy :garstka niesolonych, naturalnych
pistacjiok. 150g
tofu naturalnegołyżka
syropu ryżowego (lub innego)łyżeczka
płatków drożdżowychłyżka
soku z cytrynymielona
waniliaNajpierw zmielić
pistacje, a następnie zmiksować je z pozostałymi składnikami. Powstały ‚twarożek’ przełożyć do miseczki i wstawić na noc do lodówki.sos : odmrożone
maliny rozgniecione z łyżką
syropu klonowegoW końcu weekend. Aż strach pomyśleć ile obowiązków mam na głowie! Czasu zdecydowanie za mało, ale ani odliczać ani narzekać nie
będę tylko zabieram się do pracy. Bez wątpienia przewiduję przerwę na relaks i pyszny obiad 😉Udanego weekendu!