Wykonanie
Dziś post ścisły. Postanowiłam wymyślić na śniadanie coś co
doda mi energii na większą część dnia. Pierwsze co przyszło mi na myśl to batony owsiane ! Oczywiście nie zabieram ich ze sobą, zjadłam ranoSą dosyć delikatne i lepkie, więc nawet nazwałabym je krajanką. Nie chrupią (z wyjątkiem
nerkowców na wierzchu), ale mają kremową strukturę – rozpływają się w ustach! To ‚ batony’
jogurtowe o smaku
kokosa i
nerkowców . W środku również nasiona chia, które dodają im zdrowia oraz
daktyle, którym zawdzięczam naturalną
słodycz. Oblane polewą
kakaową i zjedzone wraz z
bananem oraz
kiwi . Pozytywna i bardzo smaczna dawka energii z samego rana!

jogurtowe ‚batony’ owsiane
kokosowo-
orzechowe (z
nerkowców) z chia i
daktylami oraz polewą
kakaowąyogurt coconut-cashews oat ‚bars’ with chia seeds and dates with cocoa toppingSkładniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżka
mąki kokosowej bio

łyżka wiórek
kokosowychłyżka nasion chiałyżka musu (
masła) z
nerkowców125g
jogurtu roślinnego (tu:
sojowy)kilka
daktyli (4-5)
orzechy nerkowca i
kakao (na wierzch batonika)Wszystkie składniki ze sobą zmiksować – nie musi być to do końca dokładne, ale tu już dowolność. Przełożyć je do podłużnej, wyłożonej folią aluminiową/spożywczą, foremki/naczynia i dokładnie rozprowadzić (na wierzch można ułożyć jeszcze dodatki) po czym wstawić na noc do lodówki (co najmniej 8 godz.). Rano wyciągnąć z naczynia i foli, pokroić w dowolne kształty i oblać polewą zrobioną z naturalnego
kakao i
mleka roślinnego/wody. Smacznego!Gdy chodzi się do szkoły dni mijają jeszcze szybciej, a zmęczenie jest znacznie większe i masa obowiązków – tak jakbym miała być robotem, by móc wszystko wykonać na jeden dzień. Wiem, że Matura przede mną, dlatego trzeba się przyłożyć, ale czasem można naprawdę wyparować. I narzekać nie
będę dalej, bo nie lubię tego. Po prostu zabieram się do pracy i robię to na czym mi zależy i to co do mnie należy 😉Miłego dnia!