Wykonanie
Karnawał,a jak karnawał to i słodkie,,,a jak po polsku,to różnego rodzaju pączki,chrusty,,
faworki,,do koloru, do wyboru.Dzisiaj zapraszam na
faworki :)Składniki :3
żółtka1/2 szklanki
białego wina,półsłodkiego
cukier waniliowy300 g
mąkiolej do smażenia
cukier puder
Żółtka utrzyj z
cukrem waniliowym. Dodaj
wino i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj
mąkę.Zagnieć ciasto i ubijaj je wałkiem.Ciasto
owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek,pokrój w paski. Na każdym pasku zrób niewielką dziurkę i przewiń koniec paska.
Faworki smaż na dobrze rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Osusz na ręczniku papierowym i posyp
cukrem pudrem.
