ßßß Cookit - przepis na Chrust

Chrust

nazwa

Wykonanie

Chrusty piekłam wczoraj wieczorem na życzenie mojego męża, więc nie mogłam dodać wczoraj przepisu, za to czynie to dziś. Pierwszy raz piekłam chrusty z tego przepisu i muszę przyznać że wyszły bardzo dobre, może nie tak kruche jak się spodziewałam ale za to miały coś w sobie że ręka sama sięgała po nie.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 szklanki wina półsłodkiego ( u mnie różowe)
1 paczka cukru waniliowego
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania chrustu
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Żółtka i cukier................................................................................
Do utartych żółtek dodajemy wino i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Z winem.....................................................................................
Do masy dodajemy przesiana mąkę i wyrabiamy gęste ciasto jak na makaron.
Z mąką.....................................................................................
Wyrobione ciasto...............................................................................
Wyrobione ciasto cieniutko rozwałkowujemy lekko podsypując mąka. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokątne paseczki, w każdym prostokąciku na środku robimy niewielki otwór jak na zdjęciu. Przez ten właśnie otwór przeciągamy jeden koniec ciasta tworząc chrust, jak na zdjęciu poniżej.
Robienie chrustu.......................................................
Gotowe chrusty układamy na czystej ściereczce.
Na ściereczce......................................................................
Chrust smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym na średnim ogniu z każdej strony rumieniąc na złoto-brązowy kolor.
Wrzucanie chrustu..................................................
Smażenie z jednej strony................................................................
I z drugiej strony..........................................................................................
Usmażone chrusty wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby lekko odciekły z tłuszczu.
Na talerzu..............................................
Chrusty po usmażeniu..................................................
Na końcu chrusty obsypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego !!!
Obsypane cukrem pudrem.............................................................
I raz jeszcze......................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/03/Chrust.html