Wykonanie
Chrusty piekłam wczoraj wieczorem na życzenie mojego
męża, więc nie mogłam dodać wczoraj przepisu, za to czynie to dziś. Pierwszy raz piekłam chrusty z tego przepisu i muszę przyznać że wyszły bardzo dobre, może nie tak kruche jak się spodziewałam ale za to miały coś w sobie że ręka sama sięgała po nie.Składniki:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru3
żółtka1/2 szklanki
wina półsłodkiego ( u mnie różowe)1 paczka
cukru waniliowego1 litr
oleju do smażenia
cukier puder do posypania chrustu
Żółtka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości.
Żółtka i
cukier................................................................................Do utartych
żółtek dodajemy
wino i wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Z
winem.....................................................................................Do masy dodajemy przesiana
mąkę i wyrabiamy gęste ciasto jak na
makaron.

Z
mąką.....................................................................................

Wyrobione ciasto...............................................................................Wyrobione ciasto cieniutko rozwałkowujemy lekko podsypując
mąka. Rozwałkowane ciasto kroimy na prostokątne paseczki, w każdym prostokąciku na środku robimy niewielki otwór jak na zdjęciu. Przez ten właśnie otwór przeciągamy jeden koniec ciasta tworząc chrust, jak na zdjęciu poniżej.

Robienie chrustu.......................................................Gotowe chrusty układamy na czystej ściereczce.

Na ściereczce......................................................................Chrust smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym na średnim ogniu z każdej strony rumieniąc na złoto-brązowy kolor.

Wrzucanie chrustu..................................................

Smażenie z jednej strony................................................................

I z drugiej strony..........................................................................................Usmażone chrusty wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby lekko odciekły z tłuszczu.

Na talerzu..............................................

Chrusty po usmażeniu..................................................Na końcu chrusty obsypujemy obficie
cukrem pudrem. Smacznego !!!

Obsypane
cukrem pudrem.............................................................

I raz jeszcze......................................................................................