Wykonanie
Co najbardziej lubię w świętach?Zapach
pomarańczy,przypraw,ozdoby,pierniki...Pycha!Mam dla Was piernik,który jest bajecznie prosty a do tego nie potrzebuję zbyt długiego leżakowania.Wystarczą 3 godziny,a później można się delektować tym smakiem,,i aromatem..mmm ;)

Będziesz potrzebować:3
jajka3/4 szklanki
miodu, podgrzanego2 szklanki
mąki2 łyżki
przyprawy korzennej3 łyżki
masła1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
sody2 łyżki ciepłej
wodyJajka,
masło i
cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj
mąkę,cały czas mieszając.Dodaj podgrzany
miód,
przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie
sodę oraz
mleko.Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.Polewa:2 tabliczki
gorzkiej czekolady3/4 szklanki
śmietany kremówkigarść
płatków migdałowych lub cale
migdały drobno pokrojone. Oczywiście możesz użyć np
orzechów laskowych,posypki,wszystko zależy od Ciebie.
Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.Dodaj
śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej
wody na około 2 minuty.Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.


