ßßß
Będziesz potrzebować:3 jajka3/4 szklanki miodu, podgrzanego2 szklanki mąki2 łyżki przyprawy korzennej3 łyżki masła1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka sody2 łyżki ciepłej wodyJajka,masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Stopniowo wsypuj mąkę,cały czas mieszając.Dodaj podgrzany miód,przyprawę korzenną i rozpuszczoną w wodzie sodę oraz mleko.Wyrób gładkie ciasto,najlepiej rękami.Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudź.Polewa:2 tabliczki gorzkiej czekolady3/4 szklanki śmietany kremówkigarść płatków migdałowych lub cale migdały drobno pokrojone. Oczywiście możesz użyć np orzechów laskowych,posypki,wszystko zależy od Ciebie.Czekoladę połam,przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu cały czas mieszając.Dodaj śmietankę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Tak przygotowaną polewę wstaw do zimnej wody na około 2 minuty.Polej ciasto i odstaw by polewa zastygła.

