Wykonanie
Mięciutkie, pachnące w sam raz na śniadanie,,obiad czy podwieczorek.Idealnie sprawdzą się dla naszych małych smakoszy :)

Składniki:250 g
twarożku1 łyżka
cukru pudru2
jajka5 łyżek
mąkiszczypta
soliśmietana/jogurt naturalny
brązowy cukier do posypania
masło 2-3 łyżki

Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
serem i z
cukrem pudrem,dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy.
Białka z
solą ubijamy na sztywną pianę. Ubite
białka dodajemy do masy serowej i mieszamy.W garnku zagotowujemy
wodę z łyżeczką
soli.Ciasto na kluseczki nabierać na łyżeczkę i kłaść na gotującej się wodzie,delikatnie zamieszczać.Kluseczki gotujemy około 4 minuty. Odcedzamy i przekładamy na talerze.Kluseczki polewamy roztopionym
masłem oraz odrobiną śmietany/jogurtu a na koniec posypujemy
brązowym cukrem.