ßßß Cookit - przepis na Batoniki musli z powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi (bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu)

Batoniki musli z powidłami śliwkowymi i orzechami włoskimi (bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu)

nazwa

Wykonanie

Są słodkości, które znikają w mig. U mnie w domu to zazwyczaj słodycze idealne na jeden chaps. Tak by przejść obok i chwycić - niepostrzeżenie dla siebie i innych. Nie muszą być skomplikowane w recepturze, byle by były słodkie. Na szczęście, domowy zdrowo-jedzeniowy kapo czuwa i zamiast ciasteczek składających się jedynie z tłuszczu, pszenicy i cukru (czyli idealnej kombinacji osłabiającej naszą odporność), podsuwam domownikom przekąski, pozytywnie pływające na ich zdrowie. Taka mała bomba witaminowo-mineralna będzie idealna na najbliższy sezon - kasza jaglana wzmocni naszą odporność, bakalie dodadzą energii, a orzechy i nasiona uzupełnią naszą dietę o niezbędne makro i mikro elementy. Zwykłe, sklepowe ciasteczka przy tym wymiękają ;p .
Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na proste batoniki musli i to niezwykle batoniki - z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechów włoskich . Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż batoniki nie posiadają glutenu, cukru i tłuszczu. To takie moje słodycze, które nie niszczą organizmu, ale go leczą ;p.
To co? Drogie Mamy - wkładamy takie batoniki musli naszym dzieciom do plecaków. Na pewno z wielką ochotą spałaszują je na drugie śniadanie. :)
- 250 g bezglutenowych płatków owsianych (ok. 2 szklanki)
- 100 g surowej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki)
- 250 g świeżych daktyli (ok. 25 sztuk)
- 175 g powideł śliwkowych (4 łyżki) - najlepiej domowych, zdobionych bez dodatku cukru
- 100 g uprażonych, zmielonych orzechów włoskich
- 80 g nasion słonecznika (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cynamonu
- duża szczypta kardamonu
- szczypta soli
Do blendera wkładam daktyle, powidła, przyprawy i całość blenduję na gładką masę. Dodaję zmielone orzechy włoskie. Dalej blenduję.
Masę przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki, dokładnie mieszam.
Przekładam masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 21x21 cm). Całość wyrównuję i dokładnie ugniatam do spodu.
Blaszkę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 25-30 min. Jeśli wierzch się przypala, zmniejszam temperaturę o 10 st. C.
Wyciągam z piekarnika i pozostawiam do przestygnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie masę tnę na podłużne batonu i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Zimne już batony przekładam do szczelnego pojemnika i trzymam w lodówce do tygodnia.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/10/batoniki-musli-z-powidami-sliwkowymi-i.html