ßßß
wegańska bezglutenowaBezglutenowa wegańska(forma na tartę o średnicy ok. 20 cm)spód:- 60 ml płynnego oleju kokosowego- 60 g cukru brązowego muscavado- 3 łyżki mleka roślinnego- 120 g mąki gryczanej- 2 łyżki dobrej jakości kakao- 70 g orzechów laskowych (bez skórek)- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta soliOrzechy laskowe rozdrabniam na małe kawałki - nie na miałki pył. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub za pomocą blendera.Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam w jednolitą masę.Wyklejam ciastem formę na tartę i wkładam ją do lodówki na min. 30 min.Formę z ciastem w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 min.Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.czekoladowa masa gryczana:- 100 g kaszy gryczanej - najlepiej niepalonej- 100 g cukru brązowego muscavado- 2 łyżka oleju kokosowego- 3-3 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego- 1/2 łyżeczki cynamonu- 8 łyżek mleka roślinnego- szczypta soliKaszę gotuję wg przepisu. Pod koniec gotowania do gorącej, bardzo miękkiej już kaszy dodaję pozostałe składniki (oprócz siemienia lnianego i mleka). Wszystko dokładnie mieszam i chwilę jeszcze gotuję.Całość przekładam do miksera, dodaję siemię lniane i mleko i blenduję na gładką masę. Masa nie może być zbyt rzadka, ale także nie może być gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaję odrobinę więcej mleka.Gotową masę przekładam na wystudzony spód (masa jeszcze stężeje) i wyrównuję wierzch."solony karmel" z daktyli:- 200 g daktyli- 1 łyżeczka soli (lub mniej - do smaku)- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego- gorąca wodaDaktyle wkładam do słoika i zalewam gorącą wodą. Pozostawiam je w zakręconym słoiku na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Daktyle odsączam z wody (nie wylewam jej, ale przelewam do osobnego naczynia - woda z daktyli może się jeszcze przydać) i przekładam je do malaksera. Dodaję sól (na początku trochę mniej) i olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję pozostawioną wodę z moczenia daktyli. Próbuję i w razie potrzeby dosalam.Gotowy solony karmel wykładam na warstwę gryczano-czekoladową, w yrównuję wierzch i gotową tartę wkładam do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc).Smacznego!