Wykonanie
Chleb czy nie chleb? Zrobiony bez
mąki, z samych najzdrowszych
kasz - jaglanej i gryczanej . W całości bezglutenowy . Skusicie się na kawałek?Nie wiem, czy powinnam nazwać ten wypiek
chlebem, choć w pewnym stopniu przypomina Changing Life Bread . Ten jednak jest zrobiony z samych
kasz - gryczanej i jaglanej - z niewielkim dodatkiem ziaren. W 100 % wegański i bezglutenowy. W smaku jest pyszny, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków, choć ja go uwielbiam
solo :). Świetna alternatywa na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na podwieczorek.

wegański, bezglutenowy(keksówka o dł. 28 cm)- ok. 600 g ugotowanej
kaszy jaglanej- ok. 600 g ugotowanej
kaszy gryczanej- 3 łyżki
sezamu- 1 łyżka chia (można pominąć)- 3 łyżki
ziaren słonecznika- 1 łyżka ziaren
siemienia lnianego- 1 łyżka pestek dyni- 1 łyżeczka
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1/2 łyżeczki ziaren
czarnuszki- 2 łyżeczki
soli morskiej- 10 łyżek mielonego
siemienia lnianego- 3 łyżki płynnego
oleju kokosowego- do wysmarowania keksówki:
olej roślinnyDo dużej miski wrzucam wszystkie składniki i za pomocą dłoni dokładnie łączę.Gotową masę wkładam do keksówkę wysmarowanej
olejem. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 50-60 min.Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, odstawiam do ostudzenia, najlepiej na całą noc.Smacznego!