ßßß Cookit - przepis na "Chleb" z kasz - jaglanej i gryczanej

"Chleb" z kasz - jaglanej i gryczanej

nazwa

Wykonanie

Chleb czy nie chleb? Zrobiony bez mąki, z samych najzdrowszych kasz - jaglanej i gryczanej . W całości bezglutenowy . Skusicie się na kawałek?
Nie wiem, czy powinnam nazwać ten wypiek chlebem, choć w pewnym stopniu przypomina Changing Life Bread . Ten jednak jest zrobiony z samych kasz - gryczanej i jaglanej - z niewielkim dodatkiem ziaren. W 100 % wegański i bezglutenowy. W smaku jest pyszny, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków, choć ja go uwielbiam solo :). Świetna alternatywa na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na podwieczorek.
wegański, bezglutenowy
(keksówka o dł. 28 cm)
- ok. 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 600 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka chia (można pominąć)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- do wysmarowania keksówki: olej roślinny
Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki i za pomocą dłoni dokładnie łączę.
Gotową masę wkładam do keksówkę wysmarowanej olejem. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 50-60 min.
Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, odstawiam do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/11/bezglutenowy-chleb-z-kasz-jaglanej-i.html