ßßß
wegański bezglutenowy(1 blaszka)- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej- 6 łyżek mąki gryczanej- 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego- 1/2 łyżeczki soli morskiej- do posypania chlebków - sezamNastawiam piekarnik na 160 st. C.Do miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz sezamu). Miksuję na gładko.Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypuję sezamem.Wkładam blaszkę do piekarnika. Po 10 min od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 20-30 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcemy uzyskać).Chlebki przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika, w którym mogą posiedzieć kilka dni. Niestety, z biegiem czasu robią się coraz bardziej miękkie, ale i takie lubię. Ewentualnie tuż przed jedzeniem, wkładam je na 5 min do piekarnika, by odzyskały utraconą chrupkość.Smacznego!