ßßß Cookit - przepis na Chlebek jaglano-gryczany

Chlebek jaglano-gryczany

nazwa

Wykonanie

Zapewne zauważyliście, że moją wielką pasją oprócz słodkich wypieków jest pieczenie wszelkiego rodzaju chlebów i chlebków. Co do słodkości, nie ukrywam, nie jestem ich jedzeniową fanką, wolę je robić niż jeść, za to oddałabym duszę za dobrej jakości świeżo upieczony chleb, chrupkie pieczywo czy chlebki z kaszy. Te ostatnie zawsze mam pod ręką, są idealną przekąską nie tylko w domu, ale i w podróży. Dotąd piekłam znaną już wam jaglaną wersję, lecz ostatnio postanowiłam poskromić jedną z mało docenianych kasz - gryczaną. Chlebki wyszły pyszne, zarówno w wersji grubszej, jak i cieńszej. Niestety, nie zdążyłam się nimi nacieszyć, gdyż w mało znanych mi okolicznościach zniknęły w mig z mojego "chlebkowego słoika".
wegański bezglutenowy
(1 blaszka)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 6 łyżek mąki gryczanej
- 3 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- do posypania chlebków - sezam
Nastawiam piekarnik na 160 st. C.
Do miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz sezamu). Miksuję na gładko.
Wykładam masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość posypuję sezamem.
Wkładam blaszkę do piekarnika. Po 10 min od początku pieczenia wyciągam blaszkę i kroję chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 20-30 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcemy uzyskać).
Chlebki przekładam do szczelnie zamkniętego pojemnika, w którym mogą posiedzieć kilka dni. Niestety, z biegiem czasu robią się coraz bardziej miękkie, ale i takie lubię. Ewentualnie tuż przed jedzeniem, wkładam je na 5 min do piekarnika, by odzyskały utraconą chrupkość.
Smacznego!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/bezglutenowy-chlebek-jaglano-gryczany.html