Wielokrotnie pokazuję, że banalne, proste rzeczy bywają najpyszniejsze. Tak jest i z dzisiejszą sałatką. Garść szpinaku, kilka fig, orzechów, sos stworzony ze składników, które na pewno posiadamy w domu - i mamy wyśmienite danie, którego nie powstydziłabym się podać najbardziej wyczekiwanym gościom (także teściowej ;p). Osobiście uwielbiam potrawy, które są odbiciem panującej pory roku. Za figi i orzechy włoskie mogłabym nawet pokochać jesień...(2 porcje)- 2 duże garście szpinaku- 3 figi- garść orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni- do podania: kilka gałązek tymianku- miodowy sos vinegrette z dodatkiem czerwonego wina*Szpinak myję i suszę. Wrzucam do miski z przygotowanym wcześniej miodowym sosem vinegrette z dodatkiem czerwonego wina*. Dokładnie mieszam, tak by sos pokrył szpinak.Szpinak nakładam na talerze. Układam na nim pokrojone w mniejsze kawałki figi. Całość posypuję orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem.Smacznego!*Miodowy sos vinegrette z dodatkiem czerwonego wina- 1 łyżka octu balsamicznego- 3 łyżki oliwy- 1 łyżka miodu (weganie mogą zastąpić go brązowym cukrem bądź syropem z agawy)- 1 łyżka czerwonego wina- szczypta soli morskiej- świeżo zmielony pieprzWszystkie składniki dokładnie mieszam.