ßßß
            
        
wegańskie, bezglutenowe(3 porcje)- 3 cukinie- 1 łyżka płatków drożdżowych- 1 łyżka octu balsamicznego- 1 łyżka octu winnego- 3 łyżki oliwy- garść świeżej bazylii- 5-7 lisków bazylii tajskiej (można pominąć i dać więcej zwykłej bazylii)- sól, pieprz- olej do smażenia- do podania: listki świeżej bazylii tajskiej (bądź zwykłej), podprażone na suchej patelni orzeszki PiniCukinie myję, przekrawam na pół, lekko solę, pieprzę i smażę chwilę na patelni grillowej.Gdy moja cukinia pokryje się ciemnymi pręgami, zdejmuję ją z patelni i przekładam na blaszkę. Kawałki cukinii układam skórą ku dołowi, całość lekko solę, pieprzę i skrapiam lekko oliwą. Tak przygotowane cukinie wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok 20-30 min.Oba rodzaje bazylii wkładam do moździerza, lekko solę i ucieram. Utartą bazylię wkładam do miski, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam.Gdy cukinia będzie miękka, ale jeszcze lekko chrupka, wyjmuję ją z piekarnika i polewam przygotowanym salsa verde. Całość posypuję listkami bazylii i orzeszkami Pini.Smacznego!