Wykonanie
            
Najpierw grillujemy 
cukinię, 
potem marynujemy ją w 
oliwie i ziołach. Coś na przystawkę albo jako dodatek do 
mięsa. Z kuchni włoskiej, inspirowanej przepisem Tessy Capponi-Borawskiej, z jednego ze starszych numerów "Kuchni". Użyłam 
cukinii żółtej i zielonej, równie dobrze może być jednokolorowa :)Składniki:1 średniej wielkości żółta 
cukinia1 mała 
cukinia zielona2-3 łyżki posiekanej 
bazylii2-3 łyżki posiekanej 
natki pietruszki2 ząbki 
czosnku1 łyżka 
octu winnegosól, 
pieprzoliwa albo dobry 
olej np. Kujawski 3 ziarna, z 
rozmarynemWykonanie:
Cukinie umyć i pokroić na dość grube plastry. Grillować* z obu stron aż 
cukinia zmięknie i będzie ładnie zrumieniona.

Cukinie przełożyć na półmisek/talerz, posolić i popieprzyć.
Zioła połączyć z wyciśniętym przez praskę 
czosnkiem [
ziół jest ok. 1/2 szklanki] i rozsypać na cukiniach. Polać obficie 
oliwą, skropić 
octem winnym i odstawić w chłodne miejsce do momentu podania - min. godzinę.*nie dodaję już tłuszczu, ale mój grill żeliwny jest zawsze konserwowany 
olejem po umyciu.