Wykonanie
Uff... Na dworze skwar. Przeklinamy pogodę zapominając o tym, ile czasu czekaliśmy na cieplejsze,
słoneczne dni. Ja osobiście uwielbiam ten czas. Ach...
poziomki jedzone prosto z krzaczka, pierwsze
czereśnie,
borówki. Życie jakby się zatrzymuje. Możemy bliżej doświadczyć natury i docenić jej piękno. Korzystajmy z tego czasu,
póki możemy.Dziś na te piękne dni proponuję moje
słoneczne wegańskie
ciasto drożdżowe z dodatkiem
batata - niezwykle puszyste i wilgotne, które intryguje oryginalnym smakiem. Zapewniam, że nie skończycie na jednym kawałku... :)

wegańskie(keksówka ok. 30 cm)ciasto:- 2 i 1/2 szklanki
mąki orkiszowej + 1 łyżka do zrobienia zaczynu- 1/2 szklanki
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 1/4 szklanki
ksylitolu (można zastąpić
brązowym cukrem)- 1 łyżeczka pasty waniliowej- szczypta
soli- ok. 3/4 szklanki puree z
batata*- 30 ml
oleju kokosowego- 1 łyżeczka
soku z cytryny- 7 g
drożdży suszonych (ok. 15 g
drożdży świeżych)- 1 łyżeczka
brązowego cukrukruszonka:- 50 g
mąki orkiszowej- 30 ml
oleju kokosowego- 1 i 1/2 łyżki poppingu z
amarantusa- 40 g
ksylitolu (można zastąpić
brązowym cukrem)Do ciepłego
mleka dodaję
drożdże, 1 łyżeczkę
brązowego cukru i 1 łyżkę
mąki. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam na ok. 15 min.Do dużej miski wrzucam
mąkę orkiszową,
olej kokosowy, szczyptę
soli, pastę
waniliową,
cynamon,
ksylitol i przygotowane wcześniej puree z
batata* . Dodaję
sok z cytryny i na końcu zaczyn
drożdżowy. Całość zagniatam ok. 10 min, tak by powstała zwarta masa. Ciasto ugniatam tak, aby wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza.Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów na ok. 2 h.Po 2 h jeszcze raz dobrze ugniatam ciasto i wykładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i ponownie pozostawiam na ok. 30 min.W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę . Na patelni, na małym gazie rozpuszczam
olej. Dodaję
ksylitol i dokładnie mieszam. Gdy
ksylitol się odrobinę rozpuści, ściągam patelnię z gazu i wrzucam na nią
mąkę i popping z
amarantusa. Dokładnie mieszam, by uzyskać strukturę kruszonki.Wysypuję kruszonkę na
ciasto drożdżowe i wkładam je do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 35-40 min. Ciasto najlepiej piec na grzaniu góra-dół, bez termoobiegu.Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia. Smakuje idealnie samo lub w towarzystwie kwaskowatej
konfitury porzeczkowej :)Smacznego!* Puree z
batata przygotowuję przynajmniej dzień wcześniej.
Batata myję, kroję na mniejsze kawałki (wraz ze skórą) i wrzucam na blaszkę. Całość skrapiam dokładnie
oliwą. Tak przygotowanego
batata, piekę ok. 1 h w temperaturze 200 st. C. Ważne, by co pewien czas całość wymieszać. Jeśli
batat za bardzo wysycha, zmniejszam temperaturę lub przykrywam go folią aluminiową. Upieczonego
batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do ostygnięcia, a następnie obieram ze skóry. Całość rozdrabniam widelcem na gładkie puree.Z jednego średniej wielkości
batata powinna wyjść ok. 1 szklanki puree.