ßßß
1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g mąki żytniej- 100 ml wodyOdstawiam na ok. 12 h (maksymalnie 24 h).2. Następnie do zaczynu dodaję:- 250 g wody- 30 g miodu (u mnie wielokwiatowy), weganie mogą użyć syropu z agawy lub syropu klonowego- 1 łyżeczka suszonych drożdży (jeśli mamy bardzo aktywny zakwas - można pominąć)- 500 g mąki żytniej- 30 g poppingu amarantusowego- 13 g soli morskiej (jeśli używacie zwykłej soli, dodajcie jej mniej)Wszystkie składniki dokładnie mieszam i zagniatam na gładką masę. Ciastoprzykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłemiejsce, bez przeciagów na ok. 2 h.3. Stolnicę oprószam mąką. Przekładam na nią ciasto i formuję bochenek. Uformowany chleb przykrywam ściereczką i daję muodpocząć jeszcze 30 min. Do piekarnika wkładam kamień do pieczenia chleba i ustawiam temperaturę na 230 st. C. Jeślinie mamy kamienia, możemy użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.4. Do nagrzanego piekarnika wstawiam chleb.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!