Wykonanie
Odkąd zaczęłam piec własny
chleb, kupne wypieki wydają mi się być pozbawione smaku. Mam smutne wrażenie, że wielu współczesnych ludzi nie zna smaku prawdziwego
chleba, który pamiętają jeszcze nasze babki i dziadkowie. Nieświadomie jemy pełne spulchniaczy wyroby chlebopodobne, pozbawione jakikolwiek wartości odżywczych. A pamiętajmy, że prawdziwy
chleb na zakwasie pełny jest makro i mikroelementów, tak niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów.Upieczenie własnego
chleba nie jest wcale takie trudne. Ważne jednak, by wszystkie produkty, a przede wszystkim
mąki były ekologiczne. Gwarantuję jednak, że po spróbowaniu własnego ekologicznego
chleba, już nigdy dobrowolnie nie chwycicie za te, które pochodzą z wielkich korporacji.Do stworzenia tego przepisu zainspirowały mnie przepisy publikowane na blogu Pracownia Wypieków . To z niego uczyłam się, jak robić zakwas i to z nim upiekłam mój pierwszy
chleb.

1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g
mąki żytniej- 100 ml
wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnie dodaję:- 250 g
wody- 40 g
miodu (u mnie gryczany), weganie mogą użyć
syropu z agawy lub
syropu klonowego- 400 g
mąki żytniej- 100 g
mąki orkiszowej- 1 łyżeczka
suszonych drożdży- 13 g
soli morskiejWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).3. Formuję bochenek i
daję mu odpocząć jeszcze 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C. Najlepiej używać kamienia do pieczenia
chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura. Jeśli nie mamy kamienia, możemy użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam
chleb. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, jeszcze raz formuję z niego bochenek i nacinam
ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!