ßßß
1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g mąki żytniej- 100 ml wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnie dodaję:- 250 g wody- 40 g miodu (u mnie gryczany), weganie mogą użyć syropu z agawy lub syropu klonowego- 400 g mąki żytniej- 100 g mąki orkiszowej- 1 łyżeczka suszonych drożdży- 13 g soli morskiejWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam dopóki będzie gładkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).3. Formuję bochenek i daję mu odpocząć jeszcze 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C. Najlepiej używać kamienia do pieczenia chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura. Jeśli nie mamy kamienia, możemy użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.4. Gdy piekarnik się nagrzeje, wstawiam chleb. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, jeszcze raz formuję z niego bochenek i nacinam ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!