Wykonanie
Dzisiaj
zero rozmyślań, a za to pyszny chlebek na zakwasie. Zapewniam, że upieczenie własnego
chleba nie jest niczym skomplikowanym :) O tym, że jest stokroć lepszy niż ten kupny chyba nie muszę mówić. Poczujesz prawdziwy smak
chleba, a nie wzmacniaczy smaku, spulchniaczy czy innych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Gorąco polecam!

1. Na początku robię zaczyn. Mieszam:- 80 g aktywnego zakwasu żytniego- 80 g
mąki orkiszowej (bądź pszennej)- 100 ml
wodyOdstawiam na ok. 12 h.2. Następnie dodaję:- 250 g
wody- 30 g
miodu (u mnie gryczany), weganie mogą użyć
syropu z agawy lub
syropu klonowego- 250 g
mąki żytniej- 150 g
mąki orkiszowej- 100 g
mąki gryczanej- 3 łyżki
płatków amarantusowych- 13 g
soli morskiejWszystkie składniki dokładnie mieszam. Ciasto zagniatam na gładką masę. Miskę z
ciastem przykrywam ściereczkąi odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).3. Formuję bochenek i
daję mu odpocząć jeszcze 30 min. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 230 st. C. Najlepiej używaćkamienia do pieczenia
chleba, który wkłada się do piekarnika i dzięki któremu w piekarniku utrzymuje się stała temperatura.Jeśli nie mamy kamienia, możemy użyć zwykłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb i tak wyjdzie doskonały :)4. Do nagrzanego piekarnika wstawiam
chleb. Jeśli ciasto się "rozlało" w czasie ponownego wyrastania, ponownie formujębochenek i nacinam
ostrym nożem, co pozwoli mu wyrosnąć w czasie pieczenia.5. Po 10 min. pieczenia zmniejszam temperaturę do 200 st. C i dopiekam kolejne 30 min.6. Gdy
chleb się zarumieni, wyjmuję go z piekarnika i
daję mu chwilę odpocząć.Smacznego!