Wykonanie
Co dzisiaj? Będąc niezwykle oryginalną, ponownie skupię się na
kaszy jaglanej . Dzisiaj w wersji wiosennej, w towarzystwie
zielonych szparagów, które uwielbiam. Idealna, smakowita porcja zdrowia na wiosenny wieczór.Przepis ten jest moja wegańska wersją sałatki opublikowanej na Kwestii Smaku .

(2 porcje)- 1/2 szklanki
kaszy jaglanej- 1/4 kostki ekologicznego
bulionu warzywnego- 1 pęczek
zielonych szparagów (ok. 500 g)- ok. 10
suszonych pomidorów w zalewie- 2 łyżki podprażonych na patelni orzeszków
Pini- 1 łyżka posiekanej
mięty- 2 łyżki posiekanego
szczypiorku- 3 łyżki
kaparów- garść
rukoli-
olej do smażenia-
sól,
pieprz-
olej arganowy (można zastąpić np.
olejem lnianym, rzepakowym lub
oliwą z oliwek)
Kaszę gotuję do miękkości w
bulionie warzywnym ok. 20 min. (Można ją także ugotować w osolonej wodzie.)
Szparagi myję, pozbawiam końcówek i kroję na mniejsze kawałki. Całość smażę na rumiano na rozgrzanej patelni.
Szparagi mają być miękkie, ale delikatnie chrupkie. Mogą się w niektórych miejscach lekko przypalić - to tylko wzbogaci ich smak.Ugotowaną, wystudzoną
kaszę przekładam do dużej miski, dodaję posiekaną
miętę,
szczypiorek, orzeszki
Pini,
kapary, usmażone
szparagi, pokrojone
suszone pomidory i dużą garść
rukoli. Całość lekko
solę i
pieprzę do smaku, polewam
olejem arganowym i delikatnie mieszam.Smacznego!!!