ßßß
(2 porcje)- 1/2 szklanki kaszy jaglanej- 1/4 kostki ekologicznego bulionu warzywnego- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)- ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie- 2 łyżki podprażonych na patelni orzeszków Pini- 1 łyżka posiekanej mięty- 2 łyżki posiekanego szczypiorku- 3 łyżki kaparów- garść rukoli- olej do smażenia- sól, pieprz- olej arganowy (można zastąpić np. olejem lnianym, rzepakowym lub oliwą z oliwek)Kaszę gotuję do miękkości w bulionie warzywnym ok. 20 min. (Można ją także ugotować w osolonej wodzie.)Szparagi myję, pozbawiam końcówek i kroję na mniejsze kawałki. Całość smażę na rumiano na rozgrzanej patelni. Szparagi mają być miękkie, ale delikatnie chrupkie. Mogą się w niektórych miejscach lekko przypalić - to tylko wzbogaci ich smak.Ugotowaną, wystudzoną kaszę przekładam do dużej miski, dodaję posiekaną miętę, szczypiorek, orzeszki Pini, kapary, usmażone szparagi, pokrojone suszone pomidory i dużą garść rukoli. Całość lekko solę i pieprzę do smaku, polewam olejem arganowym i delikatnie mieszam.Smacznego!!!