Wykonanie
Nie możesz obyć się bez
czekolady, której smak rozaniela Twoje
kubki smakowe? Proponuję jej zdrowszy zamiennik - karob . Z czystym sumieniem
mogę powiedzieć, że nie tylko jest dozwolony w diecie, ale w niej zalecany!Oto kilka faktów na temat tego "magicznego proszku":- jest bogatym źródłem
białka, fosforu, wapnia ( tak, tak - ma więcej wapnia niż
mleko! ),magnezu i węglowodanów. Zawiera wszystko, co potrzebne do prawidłowegofunkcjonowania organizmu ludzkiego.- działa jako przeciwutleniacz, dlatego jest świetnym sprzymierzeńcem w walce znowotworami; działa antywirusowo i antyseptycznie;- obniża poziom cholesterolu we
krwi;To zaledwie kilka zalet karobu, który w smaku przypomina
czekoladę. Ostatnio zastosowałam go w przepisie na gryczane ciasto karobowe . Pomysł zaczerpnęłam z bloga Jadłonomi, jednak sam przepis odrobinę zmodyfikowałam.

- 1/2 szklanki
mąki gryczanej- 1/2 szklanki
mąki kokosowej- 1/2
awokado- 1/3 szklanki karobu- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
sody- szczypta
soli- 1/2 szklaki
mleka roślinnego- 1 duży
banan- 10
daktyli-
olej roślinny do posmarowania keksówki
Daktyle zalewam ciepłym
mlekiem. Zostawiam je na 1-2 h. Gdy zmiękną blenduję je z
mlekiem i
awokado. Następnie dodaję rozgniecionego widelcem
banana ( nie blenduję go razem ze składnikami, by kawałki
banana były widoczne w cieście )Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. W osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki.Dodaję wymieszane uprzednio suche składniki do mojej "
awokadowo-bananowej" masy. Dokładnie mieszam.Przekładam masę do keksówki wysmarowanej uprzednio
olejem.Piekę ok 40-50 min. Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego najlepiej opierać się na metodzie "suchego patyka".Ciasto studzimy i zajadamy.Na zdrowie!