ßßß Cookit - przepis na Gryczane ciasto karobowe

Gryczane ciasto karobowe

nazwa

Wykonanie

Nie możesz obyć się bez czekolady, której smak rozaniela Twoje kubki smakowe? Proponuję jej zdrowszy zamiennik - karob . Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie tylko jest dozwolony w diecie, ale w niej zalecany!
Oto kilka faktów na temat tego "magicznego proszku":
- jest bogatym źródłem białka, fosforu, wapnia ( tak, tak - ma więcej wapnia niż mleko! ),
magnezu i węglowodanów. Zawiera wszystko, co potrzebne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu ludzkiego.
- działa jako przeciwutleniacz, dlatego jest świetnym sprzymierzeńcem w walce z
nowotworami; działa antywirusowo i antyseptycznie;
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
To zaledwie kilka zalet karobu, który w smaku przypomina czekoladę. Ostatnio zastosowałam go w przepisie na gryczane ciasto karobowe . Pomysł zaczerpnęłam z bloga Jadłonomi, jednak sam przepis odrobinę zmodyfikowałam.
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 awokado
- 1/3 szklanki karobu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 szklaki mleka roślinnego
- 1 duży banan
- 10 daktyli
- olej roślinny do posmarowania keksówki
Daktyle zalewam ciepłym mlekiem. Zostawiam je na 1-2 h. Gdy zmiękną blenduję je z mlekiem i awokado. Następnie dodaję rozgniecionego widelcem banana ( nie blenduję go razem ze składnikami, by kawałki banana były widoczne w cieście )
Nastawiam piekarnik na 180 stopni C. W osobnej misce mieszam wszystkie suche składniki.
Dodaję wymieszane uprzednio suche składniki do mojej "awokadowo-bananowej" masy. Dokładnie mieszam.
Przekładam masę do keksówki wysmarowanej uprzednio olejem.
Piekę ok 40-50 min. Długość pieczenia zależy od piekarnika, dlatego najlepiej opierać się na metodzie "suchego patyka".
Ciasto studzimy i zajadamy.
Na zdrowie!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/03/karob-legalna-czekolada.html