Wykonanie

Zdrowe jedzenie potrafi być pyszne. Placuszki z
mąką gryczaną mają niespotkany smak,
słodycz bananów i lekkość równocześnie. Ciężko usmażyć je na jasny kolor, gdyż zawierają
miód, który karmelizuje się pod wpływem temperatury, ale nie uważajmy tego za wadę, gdyż smak placuszków nie ma nic wspólnego z przypieczeniem. Mój syn, wielbiciel tego typu przysmaków poleciłby je Wam, gdyby tylko umiał już mówić :)

Przepis na ok. 20 sztuk:1/2 szkl.
mąki gryczanej1 i 1/4 szkl.
mleka1 łyżka
oleju1 łyżka
miodu2
banany, pokrojone w cieniutkie plasterki2 szczypty
soli1 pełna łyżeczka
sody1/2 szkl.
mąki1 łyżka
soku cytrynowegoSkładniki dodawać do siebie w podanej kolejności, cały czas dokładnie mieszając. Smażyć niewielkie placuszki (1 łyżka = 1 placuszek) na jak najmniejszej ilości tłuszczu.
